För tionde året i rad har svenska FN-förbundet utsett nya ungdomsambassadörer. Tanken är att de unga vuxna ska informera om FN:s globala mål, Agenda 2030, för hållbar utveckling genom att berätta om FN:s projekt på sina hemorter.
En av de 26 ungdomarna från hela landet är Amalie Levring Waara. Hon är före detta norrbottning som har bott både i Piteå och Boden. Skälet varför hon vill jobba som ambassadör för FN är att hon vill sprida kunskap om de globala målen.
– Jag kommer från Boden och de skolorna jag har gått på har varit rätt bra på att berätta om FN:s klimat och miljömål. Men jag har också upplevt att skolorna inte jobbar aktivt mot klimatmål för att man har för pessimistisk syn och allt glöms bort, säger Amalie Levring Waara.
Amalie Levring Waara studerar till civilingenjör inom samhällsbyggnad vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH i Stockholm. Men hon är också politisk aktiv som distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund i Norrbotten (CUF). Som FN:s ungdomsambassadör brinner hon extra mycket för klimatet och orättvisa mellan städer och landsbygden.
– Min viktigaste fråga är klimatet och miljön, eftersom jag tycker man släpper ut för mycket koldioxid. Det finns andra miljöaspekter som man måste ta hänsyn till.
– Jag kommer från landets nordligaste hörn som har en låg befolkningstäthet och tycker att det är viktigt med jämlikhet mellan stad och landsbygden i Sverige. Det förekommer också orättvisor mellan stad och land i de andra länderna i världen.
Ungdomsambassadörerna kommer att genomföra sina lokala projekt hos FN-föreningar, skolor och andra aktörer i Sverige. FN-förbundet driver också projekt om skolmat, minoriteter och flickor för att stötta utvalda projekt ute på fältet som bidrar till att de globala målen ska kunna uppnås om nio år. På grund av den rådande coronapandemin kommer ambassadörerna att fokuserar på digitala föreläsningar och workshops under 2021. Amalie Levring Waara har ändå förhoppningar om att kunna genomföra sitt projekt ute på skolor och på stan.
– Jag hoppas att man kan vara ute på skolor och dela ut affischer till eleverna. Men också arrangera workshops med skolklasserna om Agenda 2030. Jag har också en idé på att man skulle kunna anordna ett loppis i sommar, där folk säljer saker och pengarna går oavkortat till FN-förbundet.