Piteåbo kan vinna Guldbagge för film om transsexuell

En unik inblick i hur det är att leva som transsexuell flickskollärare i Afghanistan. Det ger kortfilmsdokumentären "Leila" av Fariba Haidari från Piteå. Kortfilmen är nu Guldbaggenominerad. "Jättekul, det hade jag inte förväntat mig", säger Fariba.

Fariba Haidari, Piteå, har chansen att vinna en Guldbagge för kortdokumentären "Leila", ett porträtt av en 64-årig lärare och transkvinna i Herat, Afghanistan

Fariba Haidari, Piteå, har chansen att vinna en Guldbagge för kortdokumentären "Leila", ett porträtt av en 64-årig lärare och transkvinna i Herat, Afghanistan

Foto: Laila Bäckström

Piteå2024-01-11 05:20

När det är dags för årets upplaga av Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm på måndag den 15 januari är Fariba Haidari på plats och har chansen att vinna pris för "Bästa kortfilm".

– Det ska bli väldigt spännande, säger Fariba som berättar att det från början var 13 kortfilmer som hade valts ut.

– Egentligen var jag jättenöjd med att bara vara en av dem. Det är nog ärofyllt för mig.

undefined
Fariba visar upp en vacker, traditionell afghanskt klänning som hon beställt till Guldbaggegalan. "Hoppas bara att den hinner komma", säger hon.
undefined
Som sexåring flydde Fariba Haidari tillsammans med sin familj från Afghanistan till Iran, där hon senare kom att studera film och fotografi. 2012 kom hon till Piteå.

Dokumentärfilmen handlar om transsexuella flickskolläraren Leilas liv i Herat i Afghanistan. Fariba kommer från samma stad och fick höra talas om att Leila blivit retad och utsatt för misshandel.

– Hon hade fått öronen och ögonen skadade och även bränd under fötterna. Jag hörde av mig till henne för att fråga om det fanns något jag kunde hjälpa henne med, på den vägen lärde vi känna varandra och jag frågade om jag fick filma hennes vardag.

Planen var att göra en längre dokumentär, men i väntan på att hon skulle få sitt pass satte Fariba ihop ett team som började följa Leila på plats i Afghanistan. Fariba regisserade och styrde arbetet från Piteå. Tanken var att sedan själv resa ner två–tre veckor. Men när talibanerna tog makten tvingades arbetet att avbrytas.

undefined
Kortdokumentären Leila har redan prisats på en rad olika filmfestivaler, på måndag kan den även få en Guldbagge.

Det tog det lång tid att få materialet till Sverige och lång tid innan hon orkade titta på det som filmats. Men till sist visade hon upp det för Katja Härkönen, på Filmpool Nord som tyckte det var unikt och menade att man istället skulle kunna göra en kortfilm.

Antonio Russo Merenda på Ginestra Film är producent och Filmpool Nord filmens samproducent. Leila har också fått stöd från Svenska Filminstitutet och gjordes i samarbete med SVT. Leila har redan prisats på flera olika filmfestivaler och under julen lades filmen ut på SVT Play.

undefined
Fariba trivs med livet som filmregissör och sjuksköterska i Piteå. "Det fungerar väldigt bra", säger hon om att kombinera de två världarna.
undefined
"Det är mycket svårt för kvinnorna i Afghanistan", säger Fariba som berättar att flickor bara studerar upp till årskurs sju. Nyligen stängdes yrket frisör för kvinnor.

Ett genomgående tema i alla Faribas filmer är just kvinnors rättigheter och att kämpa för sig själv som kvinna.

– Leila vill följa sitt hjärta, att man ska få vara sig själv. Det är också mitt budskap med filmen, säger Fariba som förutom regissör även jobbar som manusförfattare och klippare, men även natt som sjuksköterska på Piteå sjukhus.

Sedan två år tillbaka håller hon på med ett nytt filmprojekt, det handlar om kvinnorna i Afghanistan efter att talibanerna tagit över.

– Talibanerna har raserat allt som byggts upp, så många dörrar har stängts för kvinnorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!