Det var i oktober 2020 som kammaråklagare Jonas Fjellström väckte åtal mot Piteåbon för tre fall av misshandel som skulle ha skett mellan 2015 och 2018. Enligt stämningsansökan hade mannen slagit sin sexåriga dotter i huvudet efter att hon kräkts på golvet.
Vid ett annat tillfälle skulle han ha kopplat ett strypgrepp om sin treåriga dotter och lyft upp henne med samma grepp och burit iväg henne. Pappan ska sedan ha dragit henne i örat. Enligt åtalet ska han även ha misshandlat barnens mamma genom att slå henne.
Mer än ett år efter att stämningsansökan inkommit väljer nu kammaråklagare Åsa Valter att lägga ner åtalen med motiveringen att hon inte på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom. Den åtalade Piteåbon har yrkat att Luleå tingsrätt ska meddela frikännande dom, vilket de nu gör eftersom åtalat är nedlagt.
– Det fanns ett vittne som var närstående till målsägandena som aviserade att hon inte hade tänka dyka upp överhuvudtaget. Eftersom det saknades stödbevisning för de åtalade gärningarna bedömde jag att man inte kunde förvänta sig en fällande dom, säger Åsa Valter.
I Sverige råder som huvudregel en vittnesplikt, men inte för personer som är närstående.
– Tingsrätten har gjort bedömningen att den här personen var så pass närstående att man inte har vittnesplikt.
Mamman har blivit tillfrågad om hon personligen eller i egenskap av vårdnadshavare vill överta åtalet, något hon uppgett att hon inte vill. Enligt Åsa Valter finns det dock möjlighet att öppna förundersökningen igen om till exempel vittnet skulle ändra sig eller nya uppgifter tillkommer.
– Det finns alla möjligheter att återuppta en förundersökning om det skulle tillkomma något, säger Åsa Valter.
Mamman sökte hjälp hos de sociala myndigheterna 2018 och bor på hemlig ort i ett skyddat boende. Både hon och barnen har fått skyddade personuppgifter. Pappan, som sedan tidigare är dömd för ett allvarligt brott mot en närstående, har inte träffat barnen på tre år. Men hovrätten beslutade i år att pappan ska har rätt till umgänge, till en början genom brevväxling en gång i veckan under en månad och därefter genom förinspelade videomeddelanden två dagar varannan vecka.