Piteåbarnmorskor summerar 184 år

BB-HISTORIA. Nästan lika länge som en graviditet har de suttit tillsammans, ett antal barnmorskor som jobbat tillsammans på Piteå BB, delgett varandra minnen, tagit reda på fakta och sedan skrivit ned sammanlagt 184 års erfarenhet i yrket.

Piteå2007-05-12 00:00
Barnmorskornas minnen har resulterat i en värdefull historik över förlossningsverksamheten i Piteå älvdal men samtidigt även blivit en viktig pusselbit till Norrbottens historia i allmänhet och kvinnohistorien i synnerhet.

Irma Hedkvist, Piteå, som fick vara med om sin första förlossning mellan jul och nyår 1949, var den som tog initiativet.

- Plötsligt är alla borta och ingen finns då kvar som minns, säger Irma Hedkvist som samlade ihop sina tidigare arbetskamrater Birgit Lundqvist, Eira Carlsson, Wiweca Gustafsson och Ann-Marie Rensfeldt.

Många års erfarenhet

De har under närmare ett år spånat och samlat minnen, vilka sedan satts på pränt. Vänliga och sympatiska berättelser där de vänt samtalen bort från sig själva och fokuserat på sin yrkesroll, där det helt klart även funnits situationer som varit svåra och jobbiga. Resultatet har blivit en skrift som handlar om såväl dåtid som nutid kring förlossningarna i Piteå älvdal, landet och även en liten utblick, ut i världen.

Samtliga medverkande har varit i tjänst samtidigt vid Piteå BB och hittills samlat på sig 184 års erfarenhet som barnmorskor. Fler år lär det bli då två av de medverkande fortfarande är i tjänst, men numera med verksamheten förlagd till Sunderby sjukhus.

-Vi tänker oss att om någon i framtiden säger: jag är född på BB i Piteå och någon annan svarar i Piteå finns inget BB, där har aldrig funnits något BB. För när en epok går i graven faller den relativt snart i glömska, som att den aldrig funnits, säger de fem barnmorskorna samstämmigt och ger läsarna intressanta glimtar ur barnafödandets historia i Piteå älvdal.

De fem barnmorskorna, med åtskilliga tusentals förlossningar bakom sig, har även vänt blicken mot sjukstugorna i Arjeplog och Arvidsjaur samt förlossningshemmet i Älvsbyn.

Värdefullt bidrag

En barnbördsavdelning öppnades vid dåvarande Piteå lasarett i juni 1941. Då ordnades en särskild avdelning med 15 sängar samt två förlossningsplatser. Förvisso hade ett antal födslar dessförinnan ägt rum på sjukhuset, men då på andra avdelningar.

Även om det finns många roliga ögonblick i Piteå BB:s historia är dock barnmorskorna helt inne på att det enda rätta var att koncentrerar förlossningsvården till Sunderbyn

- Vi vill inte backa och gå tillbaka, påpekar Wiveca Gustafsson.

Här pekar barnmorskorna dessutom på att det fanns en del olyckskorpar som spådde att många barn skulle få se dagen ljus under färden till BB i Sunderbyn

- Visst förekommer det. Men dessa förlossningar har alltid förekommit och är faktiskt inte fler utan snarare färre än stängningen av Piteå BB, konstateras vidare.

När skriften i går presenterades i Piteå museum fanns även landstingsdirektör Elisabeth Holmgren och divisionschef Maj-Lis Granström på plats och kunde bägge konstatera att de tidigare Piteåbarnmorskorna engagemang bidragit med en värdefull dell till landstingets historia. Skriften är för övrigt den första i sitt slag som berättar om barnafödandet i norra Sverige.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om