Piteåbarn har bäst munhälsa

Barnen i Piteå är duktiga på att borsta tänderna. Det visar statistik från Folktandvården där antalet kariesdrabbade barn blir lägre för varje år. Endast sex procent av fyraåringar i kommunen var under 2010 drabbade av karies.

Barnen i Piteå tycks vara duktiga på att borsta tänderna. Men på tandläkarkontroller måste man gå ändå. Här är det Moa Pettersson, 10 år, från Öjebyn som träffar tandläkaren Malin Stenberg.

Barnen i Piteå tycks vara duktiga på att borsta tänderna. Men på tandläkarkontroller måste man gå ändå. Här är det Moa Pettersson, 10 år, från Öjebyn som träffar tandläkaren Malin Stenberg.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2011-07-07 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Barnen i Norrbotten har inte under de senaste åren fått fler hål i tänderna. Inte enligt den rapport som Norrbottens läns landsting tagit fram angående tandhälsoutvecklingen gällande karies hos barn och ungdomar mellan fyra och nitton år.

I länet har Piteå sammanlagt den bästa statistiken för kariesfria barn och ungdomar.

-  Sammantaget ligger vi i topp på allt, säger Karin Wikström, verksamhetschef på Folktandvården i Piteå.

Tolvåringar ligger bra till
Andelen tolvåringar i Norrbotten med kariesskadade tänder har gått från hela 90 procent, 1982, till 37 procent, 2010.

I Piteå ligger tolvåringarna bäst till. Under 2010 var det 28 procent av barnen som hade kariesskadade tänder.

-  Karies har egentligen inte varit ett problem, vi har väldigt bra siffror i överlag, säger Karin Wikström.

Bra munhälsa
Flest kariesskadade tänder bland tolvåringarna i Norrbottens län har Övertorneå med 49 procent.

94 procent av fyraåringarna i Piteå kommun är kariesfria. I länet ligger siffran på 91 procent. Det är annat än om man jämför bakåt i tiden. 1982 hade 40 procent av länets fyraåringar kariesdrabbade tänder.

Karin Wikström förklarar att det historiskt sett funnits problem med karies och att det än i dag inte alls är helt perfekt, men jämförelsevis med tidigare är det mycket bättre. Hon tar upp fyraåringarna karies genom tiderna som exempel.

-  I dag är det bara sex procent som har karies. Det har hela tiden blivit bättre, sakta men säkert, säger Karin Wikström.

Gett resultat
För små barn är det väldigt beroende på föräldrarna när det kommer till hur munhälsan ser ut, eftersom de minsta barnen inte borstar sina tänder själva, förklarar Karin Wikström.

Folktandvården är med och informerar hur man bäst sköter sina tänder från start, där föräldrarna får information redan på mödravårdscentralen. Och det tycks ha gett resultat.

-  Det är vi glada för, att vi håller fyraåringarna så friska som vi gör eftersom om man börjar med bra munhälsa som liten är chansen stor att man håller i det som vuxen, säger hon.

fakta Andel fyraåringar med karies (2010)

Pajala 22 %

Älvsbyn 18 %

Övertorneå 16 %

Arjeplog 16 %

Arvidsjaur 9 %

Luleå 8 %

Piteå 6 %

Boden 5 %

Överkalix 0%

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!