Och i veckan reste alltså Maj-Britt Lindström och Ulla Burman ned till riksdagen. Tillsammans med riksdagsledamoten Lars U Granberg från Piteå informerade de på onsdagen företrädare för folkpartiet, kristdemokraterna, centern och socialdemokraterna om Piteå kommuns önskan att inrätta ett kompetenscentrum för palliativ vård.
- Det var väldigt positivt att vi fick träffa de här riksdagsledamöterna och berätta om vår fantastiska ide om ett kompetenscenter. Det känns som att den här saken är på gång nu, säger Maj-Britt Lindström.
Ulla Burman, som under fjorton år jobbat aktivt med frågan - att främja utvecklingen av vården i livets slutskede, uttrycker dock viss otålighet:
Hög tid
- Nu är det hög tid att gå från ord till handling!Ändå har det faktiskt börjat hända saker när det gäller den palliativa vården i landet. Bland annat har regeringen tilldelat Socialstyrelsen 5 miljoner kronor för att planera för ett nationellt kompetenscenter för forskning och utveckling med särskilt fokus på äldre, multihandikappade och på vård i livets slutskede.
Piteå lobbar för att centrumet ska hamna här och hävdar att man är särskilt väl skickad att göra något bra av ett sådant kompetenscentrum. Men hur det blir med den saken får vi antagligen inte veta före valet.
Ett av syftena med palliativcentret är att genom utbildning och forskning förvalta, initiera och förmedla den yttersta kompetensen inom den palliativa vården, riktad till såväl vårdtagare som personal, frivilligarbetare med flera.
E-hälsa och en gemensam IT-strategi ska implementeras i utvecklingsarbetet för att möjliggöra god palliativvård oberoende av var man bor och vårdas.
Piteå har lyckats bli värd för en internationell E-hälsokonferens, som anordnas den 9-10 juni. Arrangör är samarbetsorganisationen för regioner i Europa, AER (Assembly of European Regions), i samarbete med Norrbottens läns landsting, Luleå tekniska universitet, länsstyrelsen och Kommunförbundet i Norrbotten.