Nyttan av munskydd har stötts och blötts under det år som gått sedan pandemin utbröt. Även om det vetenskapliga stödet är svagt så finns det situationer där Folkhälsomyndigheten bedömer att munskydd kan vara av värde, exempelvis i kollektivtrafiken.
Några rekommendationer finns inte för taxiresor och chaufförer i Piteå använder inte munskydd, vilket fått läsare att reagera.
En kvinna, som vill vara anonym, berättar att hennes syster gjorde en resa med Piteå taxi härom dagen och blev rejält chockad när hon upptäckte att chauffören körde utan munskydd. Det fanns inte heller munskydd tillgängliga i bilen. Systern hade dock eget munskydd med sig.
Chauffören var oförstående för systerns reaktion och menade att man har möjlighet att tacka nej till resor om det inte känns bra. Han hävdade också att personerna i bilen sitter minst 1,5 meter från varandra och att moderna bilar har bra ventilation.
En annan kvinna berättar att chaufförer i sjuktaxi inte har något skydd.
– Det är ju gamla och sjuka som åker, exempelvis de som ska åka sjuktaxi med rullstol. Jag följde med min mamma och hade själv visir enligt "order" från det särskilda boendet där mamma bor, säger hon och fortsätter:
– Men chauffören som var nära mamma och spände fast bälten hade inte något skydd alls, mycket märkligt, säger kvinnan.
Anders Sandberg, stationschef vid Piteå taxi, säger att de har funderat hit och dit när det gäller munskydd, men följer de rekommendationer som finns.
– Det är frivilligt för chaufförerna och det är ingen som vill ha det. Jag har inte fått frågan från mina anställda, säger han.
Kan ni tänka er att börja ha munskydd?
– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kommer det en rekommendation så kommer vi att ha det, säger han och fortsätter:
– Jag tycker det är förvånande att vi har så otroligt lågt smittotal. Vi har jättefå fall av covidsjuka bland våra förare. Under året som har gått kan jag räkna dem på en hand, det är extremt förvånande.
Enligt Kenan Harbas på Svenska taxiförbundet finns rekommendationer från vissa Regioner att man som passagerare sitter i höger baksäte för att minska smittorisken. Annat kan dock gälla lokalt eller för den offentligt upphandlade trafiken.
– Jag vet också att Göteborg stad har utrustat färdtjänsten med visir, munskydd och handskar.