Piteå tar emot sin andra fristadsartist

Den iranska sångerskan och rapparen "Justina" blir Piteås andra fristadsartist. Hon flydde sitt hemland efter förföljelser och trakasserier.

Den iranska artisten Justina har fått en fristad i Piteå under två år.

Den iranska artisten Justina har fått en fristad i Piteå under två år.

Foto: Piteå kommun

Piteå2020-12-08 15:06

Som ett led i arbetet med att vara en MR-kommun och för att stödja yttrandefrihet och det fria ordet har kommunfullmäktige beslutat att Piteå ska vara en fristad som ger skydd åt hotade kulturaktörer. 

Nu har Piteå tagit emot sin andra fristadsartist, den iranska artisten och aktivisten Justina.

– Att vara fristad är att erbjuda en arena för det fria ordet, en mänsklig rättighet som inte är självklar för alla. Därför är det viktigt att vi fortsätter med verksamheten, säger Helena Stenberg, kommunalråd Piteå kommun.

Fristadsmusikern Farima Habashizadehasl är född 1990 och mer känd under sitt artistnamn Justina. På kultur- och fritidsnämnden i tisdags presenterades hon också offentligt genom en förinspelad video.

– Att vara sångerska och rappare och kvinna i Iran är ingen lätt uppgift. Hon har gjort ett 30-tal inspelningar och videos men hon får inte uppträda, säger Micael Jonsson, kulturchef i Piteå kommun.

I Iran är kvinnliga artister hårt kontrollerade och de får inte uppträda eller spela in musik som soloartister. I sin musik lyfter Justina ofta frågor om kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och ifrågasätter den iranska regimen, något som internationell media uppmärksammat. Det har lett till att hon har förföljts och trakasserats av de iranska myndigheterna.

Justina lämnade Iran 2018 och har tillsammans med sin man bott två år i Georgien. Senaste året vistades de där illegalt och fruktade deportation till Iran. Via Icorn, International Cities of Refuge Network, fick Justina inbjudan att verka som fristadsartist i Piteå under två år och sedan mitten på november finns de på plats i sin nya hemstad.

Fristadsprogrammet innebär att fristadsartisten erbjuds ett vistelsestipendium och en lägenhet att bo i under tiden. Förutom att fristadsprogrammet skapar trygghet för förföljda artister, har det också ett tungt symbolvärde genom att sända ett budskap om vilka värderingar Piteå står för, enligt Elisabeth Lindberg, ordförande kultur- och fritidsnämnden.

– De modiga kulturskapare som använt sitt skapande och vad vi i Sverige kanske anser som självklara rätt att säga sin mening, kan ha mycket att ge i kommunen och i de sammanhang där de är med. För kommunen handlar det om att bidra för en viktig sak, men jag är övertygad att det också blir ett lyft för kulturlivet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!