Sida vid sida – Piteå är redo att hjälpa flyktingar

Engagemanget är stort och hjärtligt, både bland enskilda Piteåbor och i olika föreningar och organisationer. Piteå är helt enkelt redo att ta emot flyktingar från Ukraina på bästa sätt.

Piteå står redo att ta emot och hjälpa flyktingar från krigets Ukraina. Nyligen möttes representanter för föreningar och  organisationer, inbjudna av kommunalrådet Helena Stenberg, för att prata om vad var och en kunde bidra med.

Piteå står redo att ta emot och hjälpa flyktingar från krigets Ukraina. Nyligen möttes representanter för föreningar och organisationer, inbjudna av kommunalrådet Helena Stenberg, för att prata om vad var och en kunde bidra med.

Foto: Piteå kommun

Piteå2022-04-06 09:00

Det var under förra veckan som kommunalrådet Helena Stenberg (S) bjöd in föreningsliv och civilsamhälle till ett första samverkansmöte för att prata om hur man kan samarbeta och vad var och en kan bidra med om och när flyktingarna från Ukraina kommer.

Med på mötet var Röda korset, Frivilliga resursgruppen (FRG), Svenska kyrkan och RF-Sisu Norrbotten tillsammans med kommunstaben.

undefined
Hösten 2015 kom busslast efter busslast med flyktingar från krigets Syrien. Nu är det människor på flykt från Ukraina som väntas. (Arkivbild)

Många var engagerade i det omfattande flyktingmottagandet 2015, då mängder av människor flydde kriget i Syrien, och drog paralleller och reflekterade kring erfarenheter från det, samt likheter och skillnader jämfört med situationen nu.

Det som försvårar planeringsarbetet, är att det är ytterst oklart om och när den väntade flyktingströmmen kommer och hur många människor det i så fall kan komma att handla om. Kommunledningen trycker dock på hur viktigt det är att fånga upp det stora engagemang som finns bland Piteåborna:

– Det vi kan göra direkt är att öppna butiken så att människor som kommer hit på ett smidigt sätt kan få tillgång till kläder och husgeråd, säger Ingegerd Olsson, vice ordförande i Röda korset, Piteå.

– Och som kyrka kan vi erbjuda det psykosociala stödet. Vi står för trygghet och gemenskap och har många volontärer som kan och vill hjälpa till. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med flyktingar, säger Anna-Stina Eriksson, diakon i Piteå församling.

undefined
Under mötet drog många paralleller till flyktingmottagandet 2015. Här FRG i färd med att bädda i Skoogs arena. (Arkivbild)

Frivilliga resursgruppen, FRG, som finns till hands för kommunen när ordinarie resurser behöver förstärkas i utsatta lägen och vid kris, är redo för det mesta.

– Vi står redo så fort vi behövs och var vi än behövs. Vi har en mängd olika kompetenser och kan hjälpa till praktiskt med det mesta, säger Birgitta Wellborg, ansvarig i FRG Piteå.

Riksidrottsförbundets och Sisu idrottsutbildarnas regionala organisation fokuserar på barnen – att skapa en meningsfull fritid för de barn som kommer hit, i ordinarie verksamheter eller i helt nya.

undefined
Kommunalrådet Helena Stenberg känner sig trygg med den kraft och det engagemang som finns bland Piteåborna och i olika föreningar och organisationer.

Från kommunens sida var både Helena Stenberg och kommunchefen Andreas Lind nöjda efter mötet.

– Jag känner mig trygg med den kraft som finns i våra föreningar och organisationer som vill och kan bidra till att vårt mottagande blir så bra som möjligt.  Piteå är bra på gott värdskap, nu förbereder vi oss för ännu ett varmt välkomnande, säger Helena Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!