Piteå kommun sparar energi för miljoner

Mellan 2012 och 2015 investerade Piteå kommun 55 miljoner kronor i energieffektiviseringar som lett till att man minskat energianvändningen med 24 procent. "Att tidsstyra bland annat belysning och ventilation är den stora besparingen hos oss", säger energiingenjören Halldo Lundgren.

Halldo Lundgren, energingenjör på Piteå kommun, berättar att man gjort stora besparingar tack vare energieffektiviseringar.

Halldo Lundgren, energingenjör på Piteå kommun, berättar att man gjort stora besparingar tack vare energieffektiviseringar.

Foto: Emil Larsson

Piteå2022-12-14 19:00

Den 30 september beslutade EU:s energiministrar att medlemsländerna skulle minska den totala elförbrukningen med fem procent under vissa högpristimmar. Det var för att minska elpriset inför vinterns stundande energikris som nu är här. 

Under onsdagen var elpriset rekordhögt i Norrbotten då elen i snitt kostade 4,84 kronor per kilowattimme, enligt prissättningen på elbörsen. Ovanpå priset på elbörsen tillkommer elbolagens elskatt, moms och elnätsavgiften. 

– Var ska det här sluta? Det är ju otroligt tufft för de som har ett rörligt elpris. Sedan får jag inte ihop ekvationen att vi nu vissa dagar har samma elpris som i södra Sverige eftersom att vi exporterar så mycket. Det är märkligt, säger Halldo Lundgren, energiingejör på Piteå kommun.

Att spara el och energi är inget nytt på Piteå kommun för det har man gjort under en längre tid. För kommunen energieffektiviserade för 55 miljoner kronor under fyra år mellan 2012 och 2015 som lett till att kommunen minskat energianvändningen med 24 procent. 

– Det handlar om många och små åtgärder under en längre tid som gör skillnad och som ger en stor besparing. Vi har bland annat bytt till LED-lampor, automatiskt stängt av kommunernas datorer klockan 18.00, närvarostyrt belysningen och slagit av ventilationen under natten i skolklassrum. 

Piteå kommun förbrukade 2021 cirka 25,3 miljoner kilowattimmar. Kommunkoncernen har gemensamt upphandlat 80 procent av volymen och 20 procent är rörligt. Elpriset varierar men under 2022 har kommunen betalat 60-62 öre per kilowattimme, inklusive elskatt på 26,40 öre.

Energieffektiviseringen och energibesparingen har lett till att fastighets- och serviceförvaltningen fått en lägre energibudget, men man har trots besparingen sparat mer än målsättningen. För sedan investeringen i energieffektiviseringen har man underskridit energibudgeten med cirka 20 miljoner kronor över flera år som i stället gått till underhåll av fastigheter.

– Det visar ju hur mycket pengar det går att spara med relativt små åtgärder. Vi fortsätter ju med det här arbetet och fram till sista mars nästa år ska vi minska elanvändningen med tio procent, varav fem procent under högpristimmarna, säger Halldo Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!