Piteå avslutade samarbete med Kina

I en röd sammetspärm på Piteå stadshus finns samarbetsavtalet mellan kommunen och kinesiska Dongying sparat. I dag hade vi aldrig startat det här samarbetet", säger utvecklingsstrateg Göran Dahlén.

Göran Dahlén visar upp samarbetsavtalet som representanter för Piteå kommun skrev under vid en resa till Dongyiang i september 2013.

Göran Dahlén visar upp samarbetsavtalet som representanter för Piteå kommun skrev under vid en resa till Dongyiang i september 2013.

Foto: Emma Garpebring

Piteå2024-01-07 08:00

Leende kommunalråd på Himmelska fridens torg. Middag hemma hos en kinesisk tjänsteman. "Han kommer flera gånger tillbaka till att vi är vänner och som vän har man förtroende för varandra och vill också jobba tillsammans. Det är det vi ska göra/.../ Under de två år vi har lärt känna varandra har en god grund lagts för ett praktiskt konkret samarbete", rapporterar en av Piteå kommuns representanter i september 2015.

I dag hade samarbetet mellan Piteå kommun och kinesiska Dongying aldrig påbörjats.

– Det var väldigt klokt att vi avslutade det, säger Göran Dahlén, som arbetar med internationella frågor på Piteå kommun.

undefined
Den 23 september 2013 skriver Piteås dåvarande kommunchef under ett avtal med kinesiska Donying. Avtalet stipulerar utbyten inom bland annat vetenskap, teknik och kultur.

Det var år 2012 som kinesiska konsulatet i Göteborg skickade ut förfrågan om kontakt med svenska kommuner. Året därpå reste en delegation från Piteå till Dongying.

– Precis när jag tillträdde hade vi besök från Kina med fotbollslag, företrädare för kommunen och ett operasällskap som uppträdde i Öjebyn. Något år senare hade vi besök av företagare. Efter det har det inte varit några kontakter. Ja, det har skickats något julkort, säger Göran Dahlén, som tillträdde sin tjänst år 2016.

undefined
"Vill vi verkligen ha in mycket av kinesiskt ägande och inflytande i Piteå? På den frågan svarar vi säkert alla nej i dag. Men så tänkte man nog inte i början på 2000-talet", säger Göran Dahlén.

Mellan 1993 och 2016 ökade antalet lokala samarbeten mellan Sverige och Kina. Sedan 2017 har 21 av dem avslutats, alla utom ett på svenskt initiativ. Ytterligare samarbeten har pausats. Allt enligt Kinacentrums rapport Lokal frost i relationerna: svenska kommuners, regioners och länsstyrelsers samarbeten med Kina.

– Det fanns en period när alla ville ha samarbeten med Kina. Sedan, precis som beskrivs i rapporten, blev det diskussioner kring mänskliga rättigheter. Det fanns också tveksamheter kring varför Kina ville ha samarbeten med oss. Den officiella anledningen till att Piteå kommun avslutade projektet var att vi inte fick ut något av det, säger Göran Dahlén.

undefined
Göran Dahlén visar upp samarbetsavtalet som representanter för Piteå kommun skrev under vid en resa till Dongyiang i september 2013.

Han minns att kommunens säkerhetsansvarige gav klara direktiv inför sista besöket från Dongying, år 2017.

– Det var viktigt att han fick hela agendan och att han fick veta vilka som skulle komma. Vi fick klara direktiv om att se till att alla var med, att ingen stack iväg någon annanstans. Det var mycket hårdare kontroll på det besöket jämfört med när vi har besök från ett EU-land, säger Göran Dahlén.

Helena Stenberg, kommunalråd 2006–2021 och med på resan till Kina år 2015, har avböjt en intervju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!