I hela länet är det svårt att rekrytera sjuksköterskor.
Och i Piteå har det enligt Region Norrbottens senaste delårsrapport för närsjukvård varit svårt att rekrytera till medicin/rehabkliniken.
– I vintras hade vi väldigt hög omsättning på medicin/rehabkliniken vad gäller personer som valde att byta arbetsplats. Rekryteringen efteråt har gått bra men vi är inte i mål och vi har ju behövt stänga extra vårdplatser nu påg rund av sjuksköterskebrist. Vi kan inte hitta de som skulle behöva finnas för att vi ska behålla alla vårdplatser, och det är inte bra för patientsäkerhet. Sommaren är extra besvärlig då de flesta som jobbar på avdelningarna är mellan 25 till 35 år. De flesta har småbarn och de väljer att nyttja föräldraledighet vilket gör att ledigveckorna blir tio istället för fyra. De dränerar personpoolen mycket kraftigt, säger överläkare Catarina Lysell-Bergström.
På grund av sjuksköterskebrist kommer ännu fler vårdplatser på medicin/rehabkliniken i Piteå att behöva stängas ner i sommar.
– Tyvärr är det så att vi stänger några fler än vad vi tidigare har gjort. Den här situationen är ju ingen glad över men vi jobbar för att vi ska kunna öppna fler platser i slutet av sommaren.
Det är inte bara i Piteå som vårdplatser behöver stängas ner. I förra veckan rapporterade NSD att flertalet vårdplatser i Luleå, Kiruna och Gällivare också behöver stängas ner.
Vad innebär det här för patienterna?
– Det innebär att vi försöker göra allt vad som går i öppenvården. Sedan kommer det värderas ännu hårdare hur sjuk man är innan man läggs in på en slutenvårdsplats. Man måste vara ytterligare besvärad och ha mer symtom för att bli inlagd jämfört då det är fler vårdplatser. Vi måste värdera varje persons behov av slutenvård och den som mest behöver vården måste få den.
Hur många vårdplatser stängs ner i sommar?
– Som mest är det 20 vårdplatser kan man säga. Vi har tidigare haft två veckor som de varit stängda och i sommar kan det bli dubbelt så många veckor
I början av juni offentliggjorde Region Norrbotten att det blir en löneförhöjning på 2 500 kronor per månad för de sjuksköterskor som arbetar heltid med dygnet runt-verksamhet och vid akutmottagningar.
Löneförhöjningen blir motsvarande 30 000 kronor per år och det börjar gälla från första oktober.
Catarina Lysell-Bergström hoppas att det kan bli en del på bristen av sjuksköterskor.
– Jag tycker att det är en alldeles perfekt satsning och vårt mål är att vi ska behålla fler sjuksköterskor och det kan vara ett sätt att de väljer att stanna. Det kan också vara ett sätt att rekrytera nya sjuksköterskor, men framförallt att behålla befintliga.