Piteå sjukhus sämst på hjärtsjukvård

Piteå sjukhus rankas på sista plats i landet inom hjärtsjukvården. Bristerna finns såväl i det akuta skedet som inom eftervården.

Piteå sjukhus rankas lägst i landet inom hjärtsjukvård.

Piteå sjukhus rankas lägst i landet inom hjärtsjukvård.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-03-08 20:00

Swedeheart sammanställer information från fem olika kvalitetsregister. Hela vårdkedjan vid hjärtinfarkt blir därför belyst. Det är både i det akuta omhändertagandet vid stora hjärtinfarkter och inom arbetet med att förhindra att patienten får ytterligare infarkter som bristerna finns, så kallad sekundärprevention.

I Swedehearts rankning ligger Piteå sjukhus på på sista plats totalt och på näst sista plats i landet både när det gäller att få ner patienternas blodtryck och kolesterol till hälsosamma nivåer. Rankningen är också låg när det gäller att förmå patienterna att sluta röka. Däremot är rankningen bättre för fysisk aktivitet.

– Vi har följt registren och därför haft det på känn, säger Catharina Lysell Bergström, verksamhetschef för Medicin-rehabkliniken på Piteå sjukhus.

Den akuta vården vid massiva hjärtinfarkter handlar om att snabbt öppna patientens kranskärl. Enligt Catharina Lysell Bergström är det avstånden i kommunen som är den främsta orsaken till att det ibland tar för länge för vissa patienter att snabbt få behandling. Konsekvenserna för patienten kan bli att hjärtat tar mer skada vilket på sikt kan leda till framförallt hjärtsvikt.

Men det är som sagt inom området sekundärprevention som Piteå sjukhus rankas lågt. Sekundärprevention handlar om vården efter en infarkt som syftar till att förhindra ytterliga infarkter. Konkret arbetar man med att motivera patienten att göra förändringar i sin livsstil som att lägga om kosten, att öka sin fysiska aktivitet och att sluta röka.

På Medicin-rehabkliniken i Piteå har man sedan cirka 10 år tillbaka remitterat patienterna till primärvården för eftervården.

– Då var läkarbemanningen hög. Nu har den minskat betydligt vilket innebär att vi redan i år tagit tillbaka den sekundärpreventiva vården till oss.

Catharina Lysell Bergström uppger att bemanningen på mottagningen är stabil och hon lyfter särskilt fram kunskapen och engagemanget hos sjuksköterskorna på mottagningen.

– Patienten bör också dra sitt strå till stacken. Annars spelar det ingen roll hur engagerad och duktig personalen är.

I Swedehearts rankning ligger Gällivare på 13 plats, Sunderbyn på 22 plats medan Kalix hamnar på plats 66, Kiruna på 67 och Skellefteå på näst sista plats. Indexet omfattar sjukhus med minst tio patienter i målgruppen.

Hjärtsjukvård

Antalet avlidna på grund av hjärtinfarkt har minskat från 18 000 personer år 1987 till 9000 personer år 2010.

Swedeheart sammanställer information sjukhus som vårdar patienter olika hjärtproblem.

Målet är att bidra till en minskad dödlighet och sjuklighet och att göra vården mer konstnadseffektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om