Förhandlingar pågår mellan Piteå kommun och en eller flera aktörer inom tillverkningsindustrin som vill etablera sig på Haraholmen utanför Piteå. Stina Johansson, etableringsansvarig på Piteå kommun, berättar att man specifikt letar efter aktörer inom batteriindustrin med kopplingar till Northvolt i Skellefteå.
– Vi vill ha hit en verksamhet inom förnybar och hållbar industri. Vi har redan flera bolag med inriktning mot hållbara industrier på Haraholmen. Det är också krypavstånd till hamnen. Därför vill vi försöka sälja in tomten till underleverantörer kopplade till batteriindustrin och Northvolt.
– Vi vill finnas i batteriklustret och kunna verka med de andra städerna. Vårat samarbete med Skellefteå är otroligt gott. Vi ser Piteås nisch i batterirelaterade underleverantörer, fortsätter hon.
Den tomt som avses är på 500 000 kvadratmeter och detaljplanerades under 80-talet för en aluminiumfabrik. Närheten till olika transportlösningar gör tomten väl lämpad för en större industrisatsning.
– Tomten är en riktig guldgruva och förmodligen en av de fem bästa sajterna för tillverkande industri i hela Sverige. Vi har en jättebra logistikhub med sjötransporter och järnväg. Vi har åtta kilometer till E4:an och en BK4-certifierad väg som klarar av tunga transporter, samt en yta som är detaljplanerad för en tillverkningsindustri. Det är dessutom bara en timmes avstånd till Northvolt. Det är en jättechans för Piteå.
Piteå omgärdas av städer och kommuner som satsat på enorma etableringar med tusentals potentiella jobb som ska tillsättas under kort tid. Piteå kommun har valt en annan väg, där man väljer bort de största satsningarna till förmån för ett hållbart företagsklimat.
– Det ska generera lagom med arbetstillfällen. Vi pratar om 300-500 jobb som kan rampas upp till cirka 700. Det är en lämplig nivå och då slår vi inte sönder det befintliga företagandet i Piteå. Det är viktigt med nya etableringar, men vi vill också värna om våra befintliga företag som ska kunna anställa och kompetensförsörja sin verksamhet. Vi är inte ute efter jättesatsningar med 5 000 anställda, säger Stina Johansson.
Näringslivschefen Nicklas Larsson instämmer.
– Vi ska gräva där vi står. Vi måste satsa på nyetableringar men även fokusera på våra befintliga företags utmaningar och behov för att växa. Just nu växlar vi upp kommunens kapacitet i att handlägga ärenden samtidigt som vi utvecklar vår förmåga att hantera större etableringar.
Många externa företag vill etablera sig i Piteå samtidigt som många befintliga aktörer vill utöka sin verksamhet. Helén Eriksson, enhetschef på mark och samhälle, säger att intresset ökat drastiskt under de senaste åren.
– Jag har jobbat med etableringsfrågor i 15 år. Från början kom det kanske in tre per år. De senaste åren har intresset för Piteå exploderat.
Målsättningen är att en större nyetablering ska spilla över på befintliga företag i kommunen.
– De befintliga företagen blir såklart berörda av en stor etablering. Det skapar fler arbetstillfällen för dem också. Det påverkar också kommunkoncernen och kommunförvaltningen. Vi ser också att landsbygden gynnas. Mindre företag skapas med inriktning mot exempelvis turistnäringen, som är viktig för Piteå. Det blir ringar på vattnet överallt, säger Helén Eriksson.