Almedalsveckan pågår för fullt just nu. Region Norrbotten och Piteå Science Park står som arrangör för seminariet ”Träd räddar planeten på fler sätt än du tror – om hållbart skogsbruk” som hålls under onsdagen.
Bakgrunden är utvecklingen mot det hållbara samhället och övergången till ett fossilfritt samhälle. Att Piteå finns med på Almedalsveckan, som ett exempel, har att göra med ett flertal faktorer enligt Helena Karlberg. Hon menar att här finns råvara, industri och forskning men kanske framförallt driv, kunskap och en väl utvecklad förmåga till samverkan.
– Allt går så lätt i Piteå. Det finns en uppriktig vilja att förändra. Ett riktigt engagemang som leder till att saker också händer.
Helena Karlberg lyfter fram Haraholmen som ett exempel. Sunpine och Lindbäcks verkar i en lokal, cirkulär ekonomi som har möjliggjorts av samverkan dem emellan och med Piteå energi. Lindbäcks fabrik använder helt igenom förnyelsebar energi genom solpaneler på taket och överskottsvärme från Sunpines fabrik i närheten. Ett system som i sin tur möjliggörs av Piteå energi. Ett samarbete som kommer att lyftas fram under seminariet.
Helena Karlberg beskriver hur Piteå Science Park fungerar som en länk mellan de olika aktörerna inom forskning, industri och samhället i övrigt. Det kan också innebära kontakter utanför landet. Ett exempel är konferensen Biobase som arrangerades under 2017 tillsammans med Näringsdepartementet. Konferensen samlade lokala, regionala och nationella organisationer och beslutsfattare och företagsledare från olika delar av Europa.
– Biobase visade hela kedjan i den cirkulära ekonomin och blev en succé. Att vi nu deltar i Almedalen är ett direkt resultat av det. Seminariet blir ett Biobase i miniatyr, säger Helena Karlberg.
Under seminariet deltar förutom Helena Karlberg, vd på Piteå Science Park också Magnus Edin, vd Sunpine och representanter från Skogsindustrierna, Sveaskog, tankesmedjan Fores, Region Norrbotten, Rise samt landshövding Björn O Nilsson.