- Vi vill uppmana folk att rösta. Vi vill också visa de många EU-projekt som genomförts i Piteå de senaste fem åren. Det handlar om drygt 47 miljoner kronor i EU-stöd, berättar Mats Johansson.
Valbroschyren är helt opolitisk och har bara målsättningen att inspirera fler att rösta. Sedan är det upp till de politiska partierna att kämpa om rösterna i ett val som hittills bara engagerat fyra av tio svenskar.
- Jag tror att medvetenheten om EU:s betydelse ökar. Jag känner också att valpulsen stiger. När vi anordnade Europadagen på Byxtorget i lördags svarade 600 personer på en enkät.
- Man bör också veta att mer än 60 procent av de beslut som fattas på lokal nivå i Piteå är påverkade av EU, säger Mats Johansson.
Har mobiliserat
Lågt valdeltagande kan öppna dörren för mindre partier (exempelvis Junilistan i det förra EU-valet) och nu pratas det en del om Piratpartiet och Sverigedemokraterna?
- Det går inte att bortse från. Desto viktigare för de etablerade partierna att mobilisera och profilera sig.
För att få så många Pitebor som möjligt att rösta har valnämnden mobiliserat omkring 200 personer som ska hjälpa till med valförrättningen i 32 vallokaler i kommunen. Dessutom satsas hårt på förtidsröstning i 30 lokaler, bland annat i samtliga bibliotek.
- Piteå nöjer sig inte med att ha högst valdeltagande i Norrbotten, vi ska ligga i topp i landet också, säger Mats Johansson.