Piteå saknar rutiner för näringsriktig skolmat

Eleverna har rätt att bli serverade näringsriktig mat i skolan - det säger nya skollagen. Men Piteå kommun saknar i dag system och rutiner som garanterar detta. Det visar en tillsyn som Skolinspektionen gjort.

"Sallad är gott och nyttigt", menar Saga Andersson, Moa Lindvall och Tova Rönnberg, alla nio år, på Klubbgärdsskolan.

"Sallad är gott och nyttigt", menar Saga Andersson, Moa Lindvall och Tova Rönnberg, alla nio år, på Klubbgärdsskolan.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2012-09-29 06:00

God och näringsrik skolmat - det har Piteå kommun som mål att producera och servera ute på skolorna. När PT besöker Klubbgärdsskolan mitt i lunchrusningen är det många som tar för sig av de olika salladerna som serveras till kebabgrytan med bulgur.

Enligt den nya skollagen är skolmåltiderna i dag också en del i utbildningen, det innebär att bestämmelserna om systematiskt kvalitetsarbete även kan tillämpas när det gäller näringsriktiga skolmåltider.

- Vi vet att maten i skolan är viktig för eleverna, inte minst för att de ska orka med ordentligt under en krävande skoldag. Maten måste därför vara näringsriktig samtidigt som trivsel och miljö ska främja att alla elever verkligen äter den mat som serveras, säger Agneta Wennberg, projektledare på Skolinspektionen.

Men när Skolinspektionen granskade en tredjedel av landets kommuner i våras fick mer än hälften av dem bakläxa. När det gäller Piteå konstatera man att kommunen "inte har ett systematiskt kvalitetsarbete" för att kontinuerligt säkerställa att de skolmåltider som erbjuds är näringsriktiga:

- Det har inte funnits sådana rutiner i Piteå kommun, men kraven på oss utökas hela tiden och nu har det kommit nya krav, säger Maria Stoltz, kostchef i Piteå kommun.

Måste hitta rutiner
Piteå ska nu vidta åtgärder på två punkter. Det handlar dels om att göra kontinuerliga uppföljningar av kommunen så att de skolmåltider som erbjuds är näringsriktiga, dels ska arbetet med att följa upp näringsriktigheten vara dokumenterad. Maria Stoltz menar att det bland annat handlar om att Måltidsservice måste hitta rutiner för att föra fram till politikerna i både Barn- och utbildningsnämnden, BUN, och Teknik- och Servicenämnden, TSN, vad man håller på med.

- Vi måste hitta rutiner för hur ofta vi ska träffa dem och vad vi ska berätta, säger Maria Stoltz som menar att arbetet också måste vara dokumenterat för att uppdragsgivaren ska kunna ta del av det.

Man vill även ta ett beslut om ett "kostpolitiskt program" eller "kostpolicy" för måltiderna som serveras.

Måltidsservice ska nu träffa Barn- och utbildningsförvaltningen för att diskutera frågan. Politikerna i Både BUN och TSN ska sedan också få säga sitt.

Piteå kommun har nu till den 12 oktober på sig att svara Skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om