För tre år sedan gick kommunens miljö- och hälsoskydd ut med en uppmaning till kommunens alla fastighetsägare att mäta radonhalten i sina flerfamiljshus. Bakgrunden till uppmaningen var att nå regeringens nationella miljömål för 2020. I miljömålet ingår bland annat att radonvärdet i en bostad ska understiga Socialstyrelsens angivna riktvärde om 200 Bq/m3 inomhus (Becquerel per kubikmeter).
Vissa fastighetsägare hörsammade uppmaningen direkt och utförde mätningar. Dessa visade på förhöjda radonvärden i bland annat Blåsmark, Hemmingsmark, Jävre, Norrfjärden, Sjulsmark, Svensbyn, på Storgatan, Lillbrogatan och på Durrnäs i Piteå. Bland dessa fastigheter fanns ett antal med kommunen som fastighetsägare. Här sattes ventiler in som en åtgärd.
I april i år var drygt 130 fastigheter av totalt 400 i kommunen kontrollerade. Då hade Pitebo just avslutat sina mätningar men resultaten hade inte inkommit till kommunen från laboratoriet.
I dagsläget saknas mätresultat från cirka 50 flerfamiljshus. Lisa Sandström, miljöinspektör, förklarar att mätningar kan ha gjorts men att resultatet inte har skickats in till kommunen.
– Piteå ligger riktigt bra till för att klara miljömålen för flerfamiljshus, vilket är glädjande, säger hon.
Mer osäkert är det med villorna i kommunen, där få villaägare mätt radonhalten, eller ens känner till att det bör göras regelbundet.
Den 1 juli 2018 återinfördes radonbidraget, som varit borta under några år. Detta tror Lisa Sandström kan ge en skjuts åt villaägare med radon i sina bostäder att vidta åtgärder.
Radonbidraget kan sökas av småhusägare i behov av radonsanering. Bidrag får lämnas med 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor. Regeringen har avsatt totalt 31,5 miljoner kronor för 2018 och 72 miljoner årligen för 2019–2021. Det kan till exempel handla om ventilationsåtgärder, tätning mot mark, installation av radonsug eller anläggandet av en radonbrunn.
– Vi kommer att göra någon form av upprop eller annonsering om att bidraget finns. Förhoppningen är att villaägare ska hörsamma detta och komma igång med mätning, säger Lisa Sandström.
Kostnaden för själva mätningen får dock villaägaren stå för själv.
– Det handlar inte om någon större kostnad, under tusenlappen skulle jag tro, säger Lisa Sandström.