Större delen av samlingarna finns i Rådhuset, där de föremål som för tillfället inte visas i museet förvaras nere i källarförrådet.
Dessutom hyr Föreningen Piteå museum flera förråd på Furunäsområdet och i hamnmagasinen.
Den person som kommer att anställas på heltid under ett år ska bland annat jobba med att komprimera samlingarna, hitta ett mer effektivt sätt att lagerhålla föremålen.
Vidare ska han eller hon göra en allmän översyn och en gallring av befintliga föremål, förklarar Jonas Lundmark.
Dubbletter
- Vi har säkert en hel del dubbletter som vi inte behöver. Låt oss säga att vi har tio höstolar, fast det är tillräckligt med två, exemplifierar museichefen i Piteå.Han försäkrar dock att museet inte tänker köra till Bredviksbergets avfallsupplag med grejer som man inte vill ha kvar. Det kan bli fråga om att skänka bort eller låna ut föremål som Piteå museum kan avvara eller vill göra sig av med.
- Vi tänker oss, och det är kanske det mest spännande, att den som anställs för att se över samlingarna även ska göra upp en plan och försöka att hitta lämpliga offentliga lokaler runt om i kommunen, där man kan ställa ut föremål. Man skulle kunna göra miniutställningar i exempelvis skolor, inom äldreomsorgen, i större företags foajeer och receptioner, hotell och restauranger.
- En restaurang skulle kanske vilja låna några gamla kokböcker, äldre köksredskap, varför inte kläder och annat med anknytning till deras verksamhet och visa föremålen i en monter, säger Jonas Lundmark.
- På så sätt skulle vi slå flera flugor i en smäll: vi blir av med en del grejer från våra trånga förråd samtidigt som vi gör föremålen mer tillgängliga för allmänheten. För det är inte alltid så lätt för folk att hitta in till oss på museet.