- Äntligen känns det som att vi är på rätt väg, säger Stig Rönnbäck, (S), ordförande i NAV, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, som menar att en utökning till 32 platser matchar både Piteå kommuns storlek och situation.
Redan 2009 väckte NAV frågan om att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Då ville kommunfullmäktige att en genomförandeplan först skulle göras. NAV gav därför förvaltningen i uppdrag att göra en sådan - nu när den är färdig väcker NAV återigen frågan.
Slutgiltigt beslut ska dock fattas av kommunfullmäktige.
- Men det skulle förvåna mig mycket om det inte blir så här, säger Stig Rönnbäck.
Tio nya jobb
Han menar att utökningen av verksamheten till 32 platser bör ge cirka tio nya arbetstillfällen.
Tänkbara lokaler är två lediga flyglar på äldreboendena Hortlaxgården och Norrgården i Norrfjärden. Vissa ombyggnationer krävs, men det räknar kommunen på sikt ska täckas av statliga medel. Migrationsverket kommer sedan att hyra lokalerna av kommunen. Det nuvarande Älvens grupphem (där det i dag finns tolv platser för pojkar) i Öjebyn blir kvar, men lokalerna bör förbättras för att kunna fortsätta att användas.
Piteå kommun vill även ta emot asylsökande flickor, tanken är att ett av grupphemmen ska vara till enbart för flickor. Verksamheten skulle i så fall bli ett nytt utvecklingsområde.
Av gruppen ensamkommande flyktingbarnen är bara cirka 15 procent flickor, få kommuner tar emot flickor.
Dubbelt så många
NAV vill också utöka det totala mottagandet av flyktingar i kommunen till 60-80 platser (istället för dagens cirka 40).
Som PT tidigare berättat vill Migrationsverket också placera asylsökanden i Piteå. Kommunen har då erbjudit cirka 70 boendeplatser i Långträsk, Lillpite och på Norrgården i Norrfjärden (dock inte i samma lokaler som de ensamkommande flyktingbarnen).
Inga avtal
Kommunalrådet Peter Roslund menar att något avtal mellan Migrationsverket och Piteå kommun inte kommer att skrivas i det här fallet, eftersom det enbart handlar om att hyra lägenheter. Men myndigheten vill ändå att kommunerna är med på tåget.
- Och vi ställer oss positiva, säger Peter Roslund som hoppas att många av de asylsökande även vill stanna kvar i kommunen om de får sitt permanenta uppehållstillstånd.
- I dag ligger vi fyra från slutet av landets 290 kommuner när det gäller utrikesfödda invånare, det är bara 4,5 procent av invånarna i Piteå som är utrikesfödda.