MÄNNEN SOM SLÅR
Hur ser kvinnojourens möjlighet ut att få stöttning av kommunen?
– Jag tänker att de ska ha samma förutsättningar som den förra jouren med att söka bidrag. Sedan om det blir samma belopp det är inte säkert, men att man finns med i ansökningsprocessen, säger Helena Stenberg.
Hon uppger att kommunens föreningsbidrag betalas ut i efterhand, alltså först när man kan bevisa att man haft en verksamhet. Något som blir problematiskt i början för nystartade Kvinnojouren Lillasyster.
– Men för att fixa det första året är dom fullt fria att lämna in en ansökan och berätta om sin verksamhet så får vi hantera det. Det finns inga rutiner för det, utan vi tar upp det som ett enskilt ärende, säger Helena Stenberg.
Hur har de här sex åren utan en kvinnojour varit i Piteå?
– Vi har saknat den ideella delen. Någonstans så saknas det en samtalspart som är viktig och som kan finnas ute i samhället på ett annat sätt. Kommunen blir en myndighet och vi vet att det kan hämma några från att söka hjälp. Men vi har gjort det vi ska som myndighet, det känner jag att där har vi på fötter, men jag välkomnar den ideella jouren.
Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i Socialnämnden är inne på samma linje och tror liksom Helena Stenberg att den ideella verksamheten och kommunens verksamhet kan komplettera varandra.
– Egentligen är det tråkigt att vi ska behöva en kvinnojour i Piteå, men inom socialförvaltningen är vi bara positiva till att de startar, både tjänstemän och politiker. Jag ser ett stort behov av en kvinnojour som kanske kan nå dem som vi inte når, dem som kanske inte vill ha kontakt med myndigheter eller socialförvaltningen av olika anledningar.
Under 30 års tid hade Piteå kommun en ideell kvinnojour. Under flera år kämpade man för att rekrytera fler, yngre medlemmar, men det fanns inte tillräckligt intresse. I takt med stigande ålder och olika sjukdomsförlopp bland medlemmarna blev situationen till sist ohållbar och man fick avveckla.
År 2016 lades jouren ner officiellt och stödet till våldsutsatta kvinnor togs över av Piteå kommuns socialtjänst.
Den sista utbetalningen av föreningsbidrag till kvinnojouren från Piteå kommun var på 190 000 kronor år 2015. Men kommunen stod även för kostnaden för en anställd på kvinnojouren, en tjänst som nu är obesatt.