Sedan våren 2021 deltar Piteå kommun i ett EU-projekt för att motverka psykisk ohälsa bland personalen. Målet med projektet är att tidigt förebygga ohälsa och minska lidandet för utsatta, och på längre sikt att minska sjuktal och säkra kompetensförsörjningen.
– Cirka en tredjedel av de ärenden som går vidare till Försäkringskassan och blir långtidssjukskrivningar handlar om psykisk ohälsa. Vi har ett mål att sänka våra sjuktal och naturligtvis vara en hälsofrämjande arbetsgivare. Vi vet att det är viktigt att agera tidigt när det gäller ohälsa generellt och vi vill öka kompetensen hos våra chefer för att upptäcka och motverka psykisk ohälsa, säger Granberg.
Nu har över 100 chefer utbildats och ytterligare 100 chefer och hr-personal ska utbildas under hösten. Personalchefen hoppas att cheferna får verktyg och kompetens att både våga prata om de här frågorna, men även lära sig upptäcka och hantera när medarbetaren har eller är på väg mot psykisk ohälsa.
– Vi vill att de ska känna sig trygga i att jobba med de här frågorna med sina medarbetare och därmed också minska sjukfrånvarotalen.
Deltagande kommuner i projektet “Psykisk hälsa Arbetsliv 2.0” är Piteå, Arjeplog, Norsjö och Skellefteå.
– Utbildningen har fått mycket positiv respons från våra chefer som tycker att de fått med sig många bra verktyg i det fortsatta arbetet, säger Cathrine Granberg.