I sammanställningen har Länsförsäkringar fastighetsförmedling vägt samman statistik kring naturskador på hus till följd av extremväder, hur långt kommunerna har kommit i arbetet med klimatanpassning och samhällsplanering samt i vilken utsträckning invånarna använder gröna skatteavdrag för att minska sin bostads klimatpåverkan.
– Värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred gör att vi behöver tänka på nya sätt kring hur vi bor och bygger. Om vi ska kunna bo kvar där vi bor i dag behöver arbetet med att klimatanpassa samhället accelerera rejält, samtidigt som utsläppen måste minska, säger Per Sangrud, hållbarhetschef.
Piteå kommun har i flera år arbetat aktivt för att anpassa sig till klimatförändringarna. Man har bland annat tittat på de klimatscenarier som Länsstyrelsen i Norrbotten och SMHI har tagit fram, och tillsammans med olika verksamheter gjort risk- och sårbarhetsanalyser.
– Det här är ett erkännande av det långsiktiga arbete vi har gjort för att skapa en hållbar och attraktiv stad att bo i, även i ett förändrat klimat. Men vi ser det inte som ett slutmål. Klimatförändringarna kommer att fortsätta, och vi kommer fortsätta anpassa oss och utveckla nya lösningar för att stärka Piteå inför dessa förändringar, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef i Piteå kommun.