– Från 1998 var ambitionen att till 2020 minska de fossila koldioxidutsläppen med minst 50 procent. En politisk viljeinriktning i klimat och energiplanen klubbades av kommunfullmäktige 2010, berättar Åsa Wikman vid Piteå kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.
Planen sade också att kommunen skulle vara nettoexportör av förnybar energi, det vill säga producera mer grön energi än vad olika aktörer i kommunen brukade.
– 2014 gjorde vi en utvärdering som visade att redan 2013 hade vi nått målen, säger hon.
Hon pekar på flera faktorer som bidragit till utvecklingen. Sunpine gör skillnad med sin produktion av biobaserad talldiesel. Kraftlinerfabrikerna har gått från olja till biobaserade bränslen och blivit självförsörjande på el. Allt fler har konverterat från direktverkande el till system med jordvärme, bergvärme och fjärrvärme, en solcellspark på universitetsområdet ska snart börja byggas och nu spänns bågen ytterligare.
– I december förra året antogs en ny översiktsplan fram till 2030 som säger att Piteå strävar efter att bli en kommun som är oberoende av fossilt bränsle, säger Wikman.
Ett led i det är att det kommer fler laddningsstationer för elbilar. I dag finns stationer vid Pite energi, stadshuset och i parkeringshuset Stadsberget. Under året kommer nya stationer vid Ica kvantum, Coop och vid Nolia. Det är inte klart vilket betalningsystem som ska användas.
I dag har Piteå kommun cirka 230 tjänstebilar. En är en ren elbil, och där Wikman anger att det finns ett intresse för att köpa fler. För att riktigt nå miljömålet önskar hon att piteborna ändrar sitt beteende kring bilkörning.
– Bilen används gärna även för kortare sträckor. Jag vill uppmana folk att minska bilkörningen för att gå och cykla mer. I dag har vi nio mil gång- och cykelvägar. Det planeras för fler och vi har också uppdaterat den gång och cykelkarta som finns för Piteå kommun, säger hon.