Piteå kommun får mångmiljonbelopp: "Otroligt glada"

Piteå kommun har fått ett bidrag på cirka 27 miljoner kronor från Trafikverkets stadsmiljöavtal för att främja hållbara stadsmiljöer. Bidraget som kommunen får är en medfinansiering till tio stycken planerade gång- och cykelprojekt som är tänkta att utföras under åren 2023 till 2027.

Trafikverket går in med nästan 27 miljoner kronor för att stötta Piteå kommun att säkra barnens skolvägar. Ett projekt som får medfinansiering är cykelparkeringar på Lillbrogatan som byggs om. (Arkivbild)

Trafikverket går in med nästan 27 miljoner kronor för att stötta Piteå kommun att säkra barnens skolvägar. Ett projekt som får medfinansiering är cykelparkeringar på Lillbrogatan som byggs om. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson

Piteå2023-06-02 09:21

Projekten utförs i syfte att uppnå Piteå kommuns mål att främja hållbara resmöjligheter och att säkra barnens skolvägar. Kommunen ska stå för minst 50 procent av projektens kostnader.

– Jätteglädjande att Trafikverket stöttar våra satsningar som vi ser kommer att göra stor skillnad för det hållbara resandet och för en bättre trafikmiljö bland annat för skolbarnen, säger Magnus Nyström (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Projekt som medfinansieras av Trafikverket är bland annat cykelparkeringar på Lillbrogatan samt gång- och cykelvägar på Kolmilavägen, Storgatan och Öjagatan. 

– Vi är otroligt glada över det stora bidraget från stadsmiljöavtalet. Projekten kommer skapa en tryggare trafikmiljö. Bidraget möjliggör att vi kan öka takten och bygga fler gång- och cykelvägar närmsta åren. Vårt mål är att få Piteås gång- och cykelvägnät så attraktivt och trafiksäkert att fler väljer hållbara resor, säger Micael Kemi, avdelningschef vid gatuavdelningen på Piteå kommun.

Trafikverket delar nästan ut en miljard kronor till 26 olika städer.

– Att fler kan cykla och åka kollektivt i städerna är positivt på många sätt. Åtgärderna har potential att bidra till minskade utsläpp, bättre luftkvalitet, minskat buller och en bättre hälsa, säger Linda Göransson, chef för nationell samhällsplanering på Trafikverket.

Projekten som finansieras

Cykelparkeringar Lillbrogatan

Gång- och cykelväg Fläktgatan

Gång- och cykelväg Ringiusvägen

Gång- och cykelväg Svartuddsvägen

Gång- och cykelväg Krangatan

Gång- och cykelväg Nygatan

Gång- och cykelväg Lillängsgatan

Gång- och cykelväg Norra Pitholmsvägen

Gång- och cykelväg Öjagatan

Gång- och cykelväg Storgatan och Kolmilavägen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!