Förhandlingarna om ett nytt hamn- och stuveriavtal mellan Sveriges hamnar och Transportarbetareförbundet strandade den 3 september, trots att Sveriges hamnar erbjöd en av avtalsrörelsens högsta löneökningar (4,7 procent) för att skapa arbetstidsregler som motsvarar de som andra yrkesgrupper redan har. En viktig fråga är när dagarbetstiden ska kunna förläggas - från dagens 07.00-16.30 till 06.00-18.00.
Blockad mot övertid
- Vi vill ha bättre möjlighet att kunna förlägga arbetstiden. Branschen ser inte ut som den gjorde förr utan verksamheten bygger i dag på att man ska kunna jobba övertid, säger Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen och Sveriges hamnar.
Varslet omfattar blockad mot övertidsarbete, mertidsarbete, nyanställning och inhyrning av personal i samtliga hamnar anslutna till Sveriges hamnar.
- Det här kan drabba verksamheten kraftfullt. Och de som kommer att drabbas är kunderna inom industrin och handeln. 95 procent av landets import och export går via hamnarna, säger Peter Jeppsson.
Piteå hamn berörs inte av varslet med deras två medarbetare. Dock kan Bottenvikens stuveri, en operatör som lastar och lossar båtar med medarbetare i Piteå, komma att omfattas av varslet.
Sympatiåtgärder
- I nuläget vet vi inte om det kommer att få konsekvenser. Vi avvaktar och ser om det kommer sympatiåtgärder från andra fackförbund, säger Susanne Jangdahl, vd vid Bottenvikens stuveri.
Företaget har totalt 180 anställda, varav 80 personer jobbar i Piteå.
- Varslet kommer att omfatta transportmedlemmar, men vilka som är anslutna dit kan jag inte säga, säger Susanne Jangdahl.
Hon menar att det är svårt att säga hur detta kommer att slå ännu men är medveten om att det finns en uppenbar risk för konsekvenser.
- En del personalgrupper jobbar övertid och det är klart att vi är beroende av den, säger Susanne Jangdahl.
Konfliktåtgärderna träder i kraft den 27 september vid midnatt.