Piteå jultomtar delade ut gåvor till stadens fattiga

VÄLGÖRENHET. Ett sällskap med syfte att vid jultiden genom gåvor bereda stadens fattiga en glädje bildades i Piteå den 17 december 1881 och fick namnet sällskapet Piteå jultomtar. Välgörenhetsorganisationens verksamhet lades ner 1967.

Piteå2006-12-05 00:00
Det sista protokollet fördes dock så sent som i oktober 1973, när ett avslut gjordes över de ekonomiska förehavandena för sällskapet. Då det formellt fastställdes att kvarvarande medel, i form av Ida och Viktor Holmbergs donationsfond, skulle överföras till Piteå kommun.

Det klagas i dag allmänt att det inte är speciellt livligt på föreningsmötena, att det oftast bara är styrelsen och några till som möter upp när det kallas till möten. Men situationen var inte bättre när sällskapet Piteå jultomtar bildades och sedan drev verksamhet i syfte att göra något åt nöden bland en del stadsbor.

Bara styrelsen kom

1883 finns en notering att sällskapet hade 157 medlemmar men kunde inte hålla sitt årsmöte eftersom bara styrelsen infunnit sig vid det utlysta mötet den 8 december.

Vid årsmötet 1892 klagades det också över att inga andra medlemmar infunnit sig än styrelsens medlemmar.

Det bristande intresset för att delta vid årsmötena följde sällskapet genom åren, men som ändå kunde bedriva en rätt betydande välgörenhet bland
Piteborna.

Det är i år 125 år sedan organisationen började sin verksamhet på initiativ av rektor M.G. Högbom, handlanden J.A.
Öqvist vaktmästaren F.A. Nordqvist.

Högberg var rektor vid Piteå lägre allmänna läroverk och flyttade senare till Umeå.
Öqvist, som gick under namnet Jorr-Öqvist, hade en betydande affärsverksamhet efter Storgatan. Nordqvist var vaktmästare vid läroverket, som då huserade i lokaler vid Rådhustorget och bodde själv alldeles intill, i en liten gård efter Storgatan.

Mat och kläder

Genom tidningsannons kallades Piteås kvinnor och män till möte i Rådhuset i Piteå den 17 december 1881 för bildade av ett sällskap med uppgift att "till julen med gåvor av kläder och matvaror fägna stadens fattige". Medlemsuppslutningen var stor inledningsvis, då 170 medlemmar antecknade sig.

Redan den 21 december samma år kunde sällskapet förfoga över 250 kronor samt rikliga gåvor in natura. Den första julen delades det ut gåvor för sammanlagt 169:60.

1884 framgår det att utgifter och inkomster för 1882 balanserade på 866:62 med 534:53 i behållning.

Vilka som satt i ledningen de inledande åren framgår inte. Den första styrelsesammansättningen skymtar fram 1884. Då satt följande personer i styrelsen, ordförande, rektor M.G. Högbom, kassaförvaltare, apotekare C A Gellerstedt, fruarna Karin Lundström, A. Öqvist, L. Wikström och Alvina Wåhlin samt fröken Johanna Edin.

Vid sammanträdet meddelades att sällskapet genom testamente av fru Jenny Ulander erhållit 500 kronor.

1887 hade föreningen 155 medlemmar som betalade 50 öre vardera i medlemsavgift. 1891 fanns 182 registrerade och 1895 211 medlemmar

Högbom efterträddes 1892, på grund av avflyttning från orten, som ordförande av rådman K A Lundström. Han kvarstod fram till 1919. Senare övertogs ordförandeskapet av kantor Olof Selinus (1877-1967), som länge var sällskapets drivande kraft. Selinus var kantor och folkskollärare, Han var ledamot av stadsfullmäktige, en tid ordförande i fattigvårdsstyrelsen och barnavårdsnämnden.

Det året delades för övrigt ut 140 klädesplagg, 123 kilo kött, bröd för 30 kronor, 21 paket ljus och 81 kilo risgryn.

Stor donator

En av de stora donatorerna till sällskapet var slakterifabrikör Viktor Holmberg. Under många år lämnade han betydande gåvor in natura och 1930, på sin 50-årsdag, donerade Holmberg
2 000 kronor till sällskapet. Av räntan på den donationen fick 70 procent utdelas vid jultiden.

Viktor Holmberg (1880-1954) startade 1901 slakteriverksamhet i Piteå och var under 1920- och 30-talen en av de dominerande i sitt slag i övre Norrland. Han överlät senare rörelsen till Norrbottens slakteriförening. Holmberg satt i drätselkammaren, var ledamot i fattigvårdstyrelsen samt aktiv inom IOGT och Tempelriddareorden

Under sällskapets senare år upphörde utdelningen av natura-produkter och endast kontanta bidrag lämnades, som uppgick till omkring 600 kronor varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om