Stora klimatsatsningar görs runt om i världen och inte minst i Europa. Det ställer högre krav på utvecklingen av biobaserade produkter, ett område där Piteå är en stad i framkant.
Därför har Piteå science park i veckan bjudit in till konferensen Biobase, som är en del av regeringens samverkansprogram kring cirkulär och biobaserad ekonomi.
– Detta blir andra gången vi genomför den. Vi hade konferensen första gången i november 2017 och det blev så oerhört lyckat att alla var överens om att vi måste göra det igen, berättar Helena Karlberg.
Konferensen genomförs i samarbete med näringsdepartementet och en rad olika aktörer.
– Alla som var med förra gången är med nu också. Det är ett riktigt samarbete som blivit möjligt genom det skogskluster vi också driver inom Piteå science park. Där verkar vi för att de olika aktörerna ska samverka och skapa affärer tillsammans.
Omkring 250 personer inom näringslivet, akademiker och politiker deltar. De kommer hitresta från hela landet, men även från Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Österrike, Indien, Vietnam och Kuba.
Middagar, musikunderhållning, föreläsningar och platsbesök står på programmet. Deltagarna har till exempel gått en rundtur på det så kallade Biobaseklustret på Haraholmen, där totalt närmare 1,4 miljarder kronor satsas på nya etableringar de kommande åren.
– Den här konferensen gör vi för att visa upp Piteå, både för de som bor här men också för andra i regionen och nationellt, förklarar Helena Karlberg och fortsätter:
– Här finns hela den skogliga värdekedjan och det vill vi visa upp. Dessutom är cirkulär och biobaserad ekonomi ett område som regeringen satsar på nu.
Norra Sverige är ett av Europas skogstätaste områden och i Piteå finns pappersmassafabriker, sågverk, industriellt träbyggande företag och aktörer som framställer biobränsle och tallolja.
– Vi har skogen men det görs inte bara virke, utan hela träden tas till vara, förklarar Helena Karlberg.
Forskningsinstituten är också inblandade, och på Acusticum finns en solcellspark med 1000 solpaneler. Piteå är alltså på många olika sätt ett miljömässigt föredöme.
– Vi vill få bort fossila bränslen och omvandla till ett fossilfritt samhälle. Det är egentligen det allt handlar om.