I Piteå betalar en familj i villa 1 631 kronor/månaden i avgift vilket är 23 procent, eller 479 kronor under riksgenomsnittet. Detta gäller de kommuner som samlar in både brännbart- och komposterbart avfall från hushållen.
- Det är glädjande att Renhållningen inte bara kan bidra med att skapa en ren miljö utan att vi klarar att hushålla med resurserna så att taxorna i Piteå är så låga. Det ligger helt i linje med Renhållningens mål att på ett kostnadseffektivt sätt ta hand om hushållens avfall men samtidigt öka Pitebornas vilja att sopsortera och därmed återvinna mer av vårt hushållsavfall, säger Lars Routuvaara, vd för Renhållningen i Piteå.
Avfall Sveriges undersökning visar dock att endast 30 procent av landets kommuner sopsorterar sitt brännbara och komposterbara avfall. Resten har bara ett kärl där allting går till brännbart. För dessa hushåll ligger den genomsnittliga avgiften på 1 866 kronor/månaden, men för många hushåll är det betydligt dyrare än så (Läs mer i faktarutan intill).
Står sig väl i konkurrensen
Piteå kommun står sig även väl i konkurrensen i en annan undersökning som visar den totala kostnaden för uppvärmning (med fjärrvärme eller annan alternativ uppvärmning), vatten, varmvatten, avlopp, el och renhållning.I den så kallade Nils Holgersson-rapporten "flyttas" ett flerbostadshus på totalt 1 000 kvadratmeter och 15 lägenheter runt i Sverige så att kostnaderna kan jämföras.
Här hamnar Piteå på tolfte plats med en kostnad på 218,4 kronor/kvadratmeter och år. Billigast är det att bo i Västerås, där ligger kostnaden på 194 kronor/kvadratmeter och år. Kostnaderna varierar dock mycket i PT:s spridningsområde. I Arjeplog blir totalkostnaden 259,7 kronor/kvadratmeter och år (plats 115), i Arvidsjaur 237,3 kronor/kvadratmetern (plats 42) och Älvsbyn 242,2 kronor/kvadratmetern (plats 52).
Nils Holgersson-rapporten tas fram årligen av HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna.