Pandemivåren 2020 blev det stort fokus på intensivvården på sjukhus, respiratorer och skyddskläder. Primärvården fick jobba på i det tysta. Vid Piteå hälsocentral tvingades man efter en tid att stänga lättakuten eftersom patienter kom dit med förkylningssymptom. Gruppverksamheten vid hälsocentralen fick ställas in och icke ändamålsenliga lokaler gjorde att man fick flytta infektionsmottagningen till Hällan i Öjebyn.
Nu börjar saker och ting återgå till det normala, men det är ett det nya normala som primärvården har att förhålla sig till.
– Vi jobbar med ett helt nytt säkerhetstänk. Vissa saker är tidskrävande och vårdskulden som uppstått under den här tiden är stor, säger Christina Vikström, enhetschef vid Piteå hälsocentral.
Att fler nu vill komma till vården vittnar bland annat ökningen av antalet telefonsamtal om. Jämfört med samma tid förra året har men en 30-procentig ökning.
– Många har under lång tid avstått från att komma hit. Vissa har gjort det av rädsla för att bli smittade och andra av respekt för vården, säger Christina Vikström, som befarar att vissa patienter med kroniska sjukdomar nu är underbehandlade och att det finns en hel del sjukdomar som inte upptäckts för att människor inte sökt vård under en lång tid.
Att smittspridningen ökar i Piteå oroar.
– Vi måste orka hålla ut och inte slappna av. Visst önskar man bara att pandemins skulle ta slut, men det är den inte, säger Christina Vikström och får medhåll av verksamhetschefen Ronny Grundström som inte tror att pandemin får ett slut förrän ett vaccin finns tillgängligt.
Efter sommaren öppnade lättakuten igen, men i modifierad form. De med symptom som hosta, feber, snuva och halsont får inte komma på fysiskt besök utan ska ringa först.
– Många av vårdkontakterna sker idag över telefon och via skype och det fungerar oftast bra, mycket beroende på att vi känner de flesta av våra patienter väl, säger Christina Vikström.
Ett orosmoln för framtiden är den psykiska ohälsan, som ökar under pandemin och som man ännu inte sett det fulla resultatet av.
– Oron för corona är fortsatt stor. Många har mycket begränsade sociala kontakter och mår dåligt av det. Sedan finns det konsekvenser av corona som måste hanteras såsom rehabilitering efter sjukdom och sjukskrivningar, säger Christina Vikström.