Nystartade H2 Green Steel vill börja leverera fossilfritt stål 2024. När företaget tittade på platser för etableringen av stålverket som väntas ge 1 500 arbetstillfällen var Piteå ett av alternativen.
– Det var en glad nyhet att vi var med. Vi har inte varit i kontakt med dem utan det var bolaget som hade en bruttolista och där var vi med. Det är inte mer än så. Man kan vinkla det som att vi gick miste om det, men jag ser det som något positivt. Det var roligt att vi var aktuella och det var fantastiskt roligt att vi fick etableringen till länet, säger Anders Lundkvist.
Kalix, Luleå och Kemi i Finland var också aktuella – men valet föll på Norra Svartbyn i Boden.
– Jag kan förstå att just den där etableringen hamnar i Boden. De är i stort behov av väldigt hög effekt, de behöver mycket el, och där är vi inte. Elförbrukningsmässigt är Boden navet i Norrbotten. Där strålar de stora ledningarna ihop, så det är ett ganska naturligt val, säger Anders Lundkvist och fortsätter:
– Vårt starkaste kort är en samlad logistiklösning med hamn, järnväg och väg samt ett färdigt område.
Enligt Anders Lundkvist ligger samma personer bakom H2 Green Steels etablering i Boden och Northvolts etablering i Skellefteå.
– Vi var med även gällande Northvolt, så jag antar att de har utgått från den informationen. Båda etableringarna är positiva för Piteå, även om ingen av dem blev av i Piteå, säger han.
Piteå kommun jobbar med ett tiotal etableringar och kommunalrådet är säker på sin sak.
– Vi kommer att fylla Haraholmen. Vi kommer att få etableringar där, det handlar bara om att knyta ihop säcken. Vi har varit väldigt nära några gånger, men det räcker inte att vara tvåa. Man brukar säga att man vinner tio procent av det man håller på med, det är ett bra nyckeltal. För att få en etablering så måste du jobba med tio. Det ska investeras 700 miljarder i Norrbotten och ska det gå att investera så mycket måste man nyttja Haraholmen, säger han.
Behöver ni bygga ut elförsörjningen för att locka stora etableringar?
– Vi har några som vi kanske klarar. Pite energi kan lösa det upp till en viss nivå, men blir det några större elbehov måste det till en lösning i samverkan med Vattenfall. Det pratar vi med Vattenfall om i några av de etableringscasen som vi har nu där man går över den gränsen.