Redan i dag finns möjlighet att delta i domstolsförhandlingar på distans via telefon eller andra former av kommunikationsvägar om domaren anser det lämpligt. För att underlätta sådan medverkan och skapa säkra miljöer driver Statens servicecenter tillsammans med Domstolsverket nu ett projekt för att tillhandahålla lokaler och utrustning för digital medverkan på distans. Piteå, tillsammans med åtta andra städer, har valts ut att gå i bräschen och blir nu först ut att testa det nya konceptet.
– Under pandemin uppstod många kreativa tankar, och detta är en sådan. Tanken är att skapa miljöer där människor ska kunna delta i en domstolsförhandling och vara uppkopplad i en trygg och säker miljö, där man kan medverka på distans istället för att behöva åka in till en domstol, säger Paul Larsson, verksamhetsområdeschef för medborgarservice på Statens servicecenter.
I Piteå återfinns Statens servicecenter på Hamngatan 40. Här kommer det inom kort att finnas lokaler där man kan vittna eller på annat sätt delta i domstol på distans. Paul Larsson säger att det i grunden handlar om att skapa tillgängliga och kostnadseffektiva lösningar, både för medborgarna men också för staten.
– Det handlar om att få en mer flexibel och kostnadseffektiv och för medborgaren förenklad möjlighet att medverka i en domstolsförhandling. Det minskar samhällets kostnader i stort och den som kallas för att vittna slipper åka till en domstol. Det är ett sätt att jobba mer effektivt med statliga medel. Det är Statens servicecenters huvuduppdrag, att effektivisera den statliga förvaltningen.
Inför projektet har man gjort en analys över utmaningar och eventuella risker med det nya systemet. Paul Larsson säger att man tagit hänsyn både till säkerhetsfrågor och frågor som berör rättssäkerhet.
– Vi tittade på detta utifrån flera olika perspektiv, bland annat rättsliga, tekniska och säkerhetsmässiga. I varje domstolsförhandling är det domaren som avgör hur ett vittnesmål kan lämnas. I dag finns redan möjlighet att ringa upp vittnen eller att medverka hemifrån. Vid varje tillfälle görs en bedömning av ärendets art och om det är lämpligt att hålla en sådan här förhandling på ett servicekontor, säger han och fortsätter:
– Det handlar främst om enklare ärenden. Vi bedömer heller inte att det finns en större risk för hot och våld i det här sammanhanget jämfört med övriga ärenden som hanteras i våra lokaler.
Projektet var tänkt att dra igång redan i våras men har försenats på grund av brist på utrustning och bandbredd i de avsedda lokalerna.
– Det har blivit lite försenat. Det hänger bland annat ihop med att viss utrustning som behövs har varit restnoterad, vilket varit fallet under ett antal år. Det handlar om skärmar, tangentbord, headset, högtalare, kamera, bandbredd. Allt som hör ihop med ett tekniskt möte på distans. Det är en komponentbrist som tog sin början under pandemin och som förstärkts i och med kriget i Ukraina.
Nu hoppas Paul Larsson att man ska kunna komma igång med projektet under hösten.
– Vi ska dra igång så snart som möjligt. Förhoppningsvis kommer vi att komma igång här under hösten. Vi har däremot inte kunnat fastställa tidsplanen ännu och väntar fortfarande in utrustningen.