I det nya länsövergripande förbundet står de tunga aktörerna Försäkringskassa, länsarbetsnämnd, landsting samt kommunerna.
- Det här är en ypperlig chans att med samordnade resurser skapa insatser för den enskilde, säger Marita Björkman som varit med att arbeta fram underlaget.
Enligt henne sammanfattar namnet på det nya förbundet vad det hela handlar om.
Samtidigt betonar hon vikten av att man från kommunerna engagerar sig för att det ska fylla sitt mål.
- I grunden handlar det om en politisk vilja, ta tag i frågor och driva dem.
Väljer själva
Varje kommun som deltar i Samordningsförbundet väljer individuellt ut vilken målgrupp den är beredd satsa på.I Piteå finns ännu ingen utsedd, men båda kommunalråden Maj-Britt Lindström och Peter Roslund vurmar starkt för gruppen arbetslösa mellan 18 och 24 år.
- Det är en oerhört viktig grupp, säger maj-Britt Lindström.
- Om det i ett Samordningsförbund satsas pengar för att försöka förbättra deras situation, skapa sysselsättning för dem vill vi självklart bidra i en sådan satsning, tillägger hon.
Tanken är vidare att målgruppen aldrig ska vara statiskt.
Pengar finns
En detalj som Marita Björkman poängterar och som hon säger hela tiden varit en utgångspunkt, är suveräniteten.- En myndighet kan inte fatta beslut som drabbar den enskilda kommunen.
Statliga pengar har redan satsats i Samordningsförbundet. Samtliga medverkande aktörer bidrar sen med lika mycket i de satsningar som beslutas genomföras.
I september väntas kommunfullmäktige fatta beslut om att gå med i det nyinrättade förbundet. Hur mycket pengar som kommunen är beredd att bidra med i den första målgruppen är inte fastslaget.
Förutom Piteå har även Luleå och Älvsbyns kommuner lämnat intresseanmälan att delta i Samordningsförbundet.