4 291 arbetsår och drygt 1,4 miljarder kronor. Så mycket förlorar kommunerna i Norrbottens län på sjukskrivningar under ett enda år enligt en ny rapport från Skandias stiftelse Idéer för Livet.
Sjukskrivningar är ett stort och ökande problem enligt Försäkringskassan. Bakom de höga sjukskrivningstalen finns ett stort mänskligt lidande – och stora samhällskostnader.
Enligt den nya rapporten Samhällsförlusten av sjukskrivningar uppgick kostnaden för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar i Norrbottens län till drygt 1,4 miljarder kronor år 2015 – det senaste år som det finns data för. Det motsvarar 4 291 arbetsår eller 3 979 årslöner för lärare i länet. Den kommun som förlorar mest på sjukskrivningar i länet är Luleå, följd av Piteå och Boden.
Ungefär halva förlusten drabbar regionens företag och hushåll i form av lägre inkomster. Den andra halvan drabbar kommunerna i form av mindre skatteintäkter. Beräkningarna är försiktiga, till exempel inkluderar de varken själva vårdkostnaderna eller utbetalningarna av sjuk- och rehabiliteringspenning.
– Dagens många och långa sjukskrivningar är ett misslyckande i både ekonomiska och mänskliga termer. Det måste bli enklare för människor att få stöd i tid – det skulle spara stora pengar och minska mycket lidande, säger Ulf Heikki, försäljningschef på Skandia i Norrbotten.
Att helt undvika sjukdom är självklart omöjligt. Skandias erfarenhet är att sjuktalen kan halveras med förebyggande insatser, men om sjukskrivningarna minskade med bara en tredjedel skulle Norrbottens län ha kunnat spara drygt 487,2 miljoner kronor år 2015.
– Resultatet är tydligt: Norrbottens län förlorar stora summor på sjukskrivningar och ett ökat fokus på förebyggande insatser och tidig vård är avgörande för att minska och korta dem, säger Ulf Heikki.
– Tidiga insatser är viktiga inte minst vad gäller psykisk ohälsa. Här har politiken misslyckats. Den offentliga vården kan inte erbjuda samtalsterapi och stöd så tidigt som det behövs. Långa väntetider och dålig tillgänglighet skapar stora samhällsförluster i förlängningen, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.
Regeringen har som mål att sjukpenningtalet ska nå 9,0 dagar år 2020. Det finns dock fortfarande stora utmaningar – inte minst bland människor som lider av psykisk ohälsa.