Piteå får ny magnetröntgen

Sjukhuset i Piteå får en ny MR-kamera om ett år. Den gamla blir också kvar i drift under tiden som röntgenavdelningen på Sunderby sjukhus byggs om.

Glad. Rickard Forslund, enhetschef på röntgenavdelningen i Piteå, är glad att få en ny och modern MR-kamera.

Glad. Rickard Forslund, enhetschef på röntgenavdelningen i Piteå, är glad att få en ny och modern MR-kamera.

Foto: Annika Lahti

Piteå2017-10-19 05:05

MR-kamera betyder magnetresonanskamera och används för att utföra det som kallas magnetröntgen. Kameran som finns i Piteå är den äldsta i länet och den tekniska livslängden löper ut om några år. Tanken var att byta ut den om ett par år, men nu tidigareläggs planerna eftersom röntgenavdelningen i Sunderbyn måste byggas om och de nya MR-kamerorna där inte väntas vara i drift förrän tredje kvartalet 2020.

– För att säkerställa att patienter i behov av magnetkameraundersökning får den inom rimlig tid vill vi tidigarelägga en reinvestering av MR-kameran i Piteå, säger Maria Stenberg (S), regionstyrelsens ordförande.

Förslaget ska antas inom kort.

Rickard Forslund, enhetschef på röntgenavdelningen i Piteå, är glad att få en ny och modern MR-kamera. Men det kräver ombyggnation även på sjukhuset i Piteå.

– Offertförfrågningar ligger ute, men det är sagt att den nya MR-kameran kan vara i drift sista kvartalet 2018. Den gamla blir kvar fram tills det är ombyggt och klart i Sunderbyn 2020.

Ny utrustning förbättrar möjligheterna till avancerad bilddiagnostik för länsborna. Men behoven är stora.

– Ett grundproblem är att vi i nuläget bara har tre MR-kameror i länet. Det kan jämföras med 4,5 i Västerbotten med i princip samma befolkningsunderlag, säger Rickard Forslund.

I Piteå jobbar man fem dagar i veckan och dessutom kväll fyra av dagarna för att möta de långa köerna.

– Från sju på morgonen till 22.30 fyra dagar i veckan.

Patienterna är uppdelade i tre kategorier. Akuta fall är givetvis prioriterade och får i princip hjälp direkt. För andra kan väntan bli lång.

– För de som klassas som halvprioriterade handlar det om fyra månader. För oprioriterade handlar det om åtta månaders väntan, säger Rickard Forslund.

Det regionstyrelsen ska besluta om är att i samband med om- och tillbyggnaden av Sunderby sjukhus investera i en helt ny MR-kamera samt att ersätta den befintliga kameran med modernare utrustning.

Men för att säkerställa att patienter i behov av magnetkameraundersökning får den inom rimlig tid ska alltså regionstyrelsen också besluta att tidigarelägga en reinvestering av MR-kameran i Piteå.

Det innebär att när allt är klart tredje kvartalet 2020 så ska det finnas fyra MR-kameror i länet. Två i Sunderbyn, en i Piteå och en i Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!