Storsatsning på laddplatser för tunga fordon

Piteå är en av de platser i Norrbotten som kommer att få en laddstation för tunga fordon. Det ekonomiska stödet kommer från Energimyndigheten som totalt satsar 35 miljoner kronor i länet.

Piteå får egen laddstation för tunga fordon

Piteå får egen laddstation för tunga fordon

Foto: Mostphotos

Piteå2023-12-21 06:00

Åtta nya platser i Norrbotten har beviljats stöd av Energimyndigheten för utbyggnad av laddstationer för tunga elektrifierade transporter.

– Länsstyrelsen har yttrat sig över ansökningarna och utfallet blev gott, säger Maria Palo Isaksson, energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen i Norrbotten.

I Norrbotten kommer ladd- och tankstationer att byggas i Piteå, Luleå, Råneå, Moskosel, Överkalix, Hakkas, Svappavaara och Stenbacken.

undefined
Piteå får egen laddstation för tunga fordon

De som får möjligheten att bygga laddstationer runtom i Sverige är såväl stora kända aktörer inom drivmedels- och energibranschen som små fastighetsägare och innovativa nya aktörer på marknaden för laddinfrastruktur.

– Vi behöver både nya uppstickare och äldre etablerade företag för att inte missa något när vi nu stöttar uppbyggnaden av en ny marknad, säger Gustaf Länn, tillförordnad enhetschef Energimyndigheten.

Under 2024 kommer fler utlysningar från Energimyndigheten men med andra inriktningar eftersom själva nätet av helt publika laddstationer är relativt välutvecklad.

– Vi anser att marknaden nu fått en rejäl injektion och tar ansvar för att utveckla platserna ännu mer framöver. Nu under kommande år kan Energimyndigheten kanske i stället fokusera mer på andra inriktningar och tekniker eller uppgradering på befintliga platser till högre effekt och andra laddstandarder, säger Gustaf Länn.

Genom programmet Regionala elektrifieringspiloter beviljar myndigheten stöd till 96 nya eller uppgraderade platser i hela landet.

Totalt kom det in 207 ansökningar som sökte stöd för strax under 1,3 miljarder kronor. Energimyndigheten har beviljat nästan hälften och det totala beviljade beloppet uppgår till ca 540 miljoner kronor. De beviljade projekten går dessutom själva in med ytterligare ungefär 380 miljoner kronor i medfinansiering vilket gör detta till en satsning i miljardklassen.

– Då intresset var så stort från transportsektorn bestämde vi oss för att öka stödet i den senaste utlysningen. Det finns ett tydligt behov av att elektrifiera transportsektorn och inte minst godstransporter, och de här investeringarna gör det möjligt att främja en övergång till hållbara godstransporter och minska miljöpåverkan, säger Johanna Mossberg, avdelningschef Resurseffektivt samhälle, Energimyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!