Piteå får avslag för webbkameror

Efter PT:s granskning av kommunens olagliga webbkameror stängde Piteå kommun av dem och sökte tillstånd. Nu ger länsstyrelsen avslag på kommunens ansökan.

Ej godkänd. Länsstyrelsen anser att webbkamerorna kan användas för personbevakning och beviljar inte tillståndet. (Arkivbild)

Ej godkänd. Länsstyrelsen anser att webbkamerorna kan användas för personbevakning och beviljar inte tillståndet. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2017-01-16 14:15

Det var i fredags som beskedet kom och det var inte det besked som man väntat sig från kommunens sida.

– Jag är förvånad. Jag trodde inte att vi skulle få avslag på ansökan. Det som jag funderar kring är varför andra kommuner har kvar sina kameror medans vi inte får tillstånd, säger Jeanette Ögren-Viklund, kommunikationschef.

I inlandet sänder flera webbkameror precis som vanligt. Arjeplogs kommun har tagit bort en webbkamera från Galtis och riktat om kameran på torget. Älvsbyns kommun sänder fortsatt från Kanisbacken.

– Jag tycker det känns märkligt att så många har kamerorna uppe. Men vi ska läsa på lite mer och höra med kommunens jurist senare i dag så kan vi ta ställning till om vi ska överklaga eller inte, säger Jeanette Ögren-Viklund.

LÄS OCKSÅ: "Inga tillståndskrav för kameror i Kanis"

LÄS OCKSÅ: "Webbkamerorna rullar igen"

Det är webbkamerorna vid Byxtorget och stadstornet som får avslag. Kommunen anger i ansökningarna att de vill göra en Youtube-film från bygget av stadstornet där man kan se höghuset byggas upp över tre minuter. Syftet med kameran på Byxtorget anges att de vill visa flödet av människor på gågatan och aktuellt väder. Avslagen motiveras med att kameraövervakning ska användas för att förebygga brott och olyckor, och att individens intresse att inte bli övervakad väger tyngre än kommunens syften.

Länssyrelsen nekar också till att det bara skulle vara Piteå som fått avslag på sina ansökningar.

– Arvidsjaur kommun fick också avslag. De ville filma med webbkamera från Hotell laponias högsta balkong för att visa hur säsongen förändras och biltestare vill ha väderuppgifter från kameran. Men det stämmer inte överens med lagbestämmelserna om att förebygga brott och förhindra olyckor. De har valt att överklaga till förvaltningsrätten, säger Emma Lindmark, länsstyrelsens rättsenhet.

Hur många är det som beviljas tillstånd för den här sortens kamera?

– Det har varit väldigt populärt och det har kommit in många ansökningar. Jag har inte beviljat någon utan jag har gett avslag på alla, säger Emma Lindmark.

I Älvsbyn och Arjeplog är dock som sagt flera webbkameror igång, trots att man inte sökt tillstånd för dem.

– Vid den här typen av kameraövervakning får man göra en egen bedömning. De kan nog ha ringt till oss och kollat reglerna för att bedöma om man behöver skicka en ansökan eller inte. Det är en uppskattning man kan göra, med risk för felbedömning, säger Emma Lindmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om