Minst nöjda med företagsklimatet i sin kommun är företagare i Pajala som ger sämst betyg i Svenskt Näringslivs attitydundersökning.
Idag publicerar Svenskt Näringsliv den årliga attitydundersökningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. 1 284 företagare i Norrbotten har betygsatt företagsklimatet i kommunerna med en sex gradig skala där sex är högst och ett är lägst. Det är små förändringar i attityderna jämfört med i fjol men positivt är att färre kommuner hamnar under strecket för godtagbart företagsklimat.
Även i år hamnar Boden i toppen med det högsta sammanfattande omdömet på 3.8, följt av Älvsbyn och Luleå på 3.7 och 3.5. Lägst sammanfattande omdöme får Pajala, Kiruna och Arvidsjaur där samtliga tre kommuner hamnar under betyget tre som är nivån för godtagbart.
– Frågor om upphandling, information till företag, samt kommunal service och dialog får sammantaget låga betyg av företagen i länet och hamnar under den godtagbara nivån som är tre. Här har kommunerna frågor som de kan arbeta med för att utveckla företagsklimatet, säger Hans Andersson, som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
Det genomsnittliga omdömet om företagsklimatet i kommunerna ligger på 3,1 för Norrbottens län, vilket är lågt. I en jämförelse med det sammantagna betyget för Sveriges övriga län hamnar Norrbotten på tredje plats från slutet med endast Gävleborgs och Gotlands län med ett lägre betyg.
– Med ökad förståelse och engagemang för företagandet lokalt kan kommunerna stärka företagsklimatet. Syftet med undersökningen är att visa vilka områden som tjänstemän och politiker kan arbeta med för att förbättra för företagarna. Det är företagen och dess medarbetare som skapar vår gemensamma välfärd och bidrar med skatteintäkter till kommunerna, säger Hans Andersson.
Haparanda, Kalix och Gällivare har förbättrat sitt företagsklimat jämfört med i fjol och hamnar över tre som är riktmärket för godtagbar nivå. Medan Arjeplog, Piteå och Överkalix fått något sämre omdöme än i fjol, de ligger dock alla tre kvar på godtagbar nivå.
Undersökningen visar att det nu endast är tre kommuner som ligger under den godtagbara nivån – Pajala, Kiruna och Arvidsjaur - vilket är en förbättring mot i fjol då det var sex kommuner som hamnade under strecket för godtagbart.
Årets enkät har besvarats av både företagare och kommunpolitiker. På alla frågeområden sätter politikerna högre betyg än företagen. Särskilt stora skillnader finns bland annat i synen på hur upphandling, dialog med kommunledningen samt tillämpningen av lagar och regler fungerar.
– Att skillnaderna är så stora är inte bra. En förutsättning för att kunna åstadkomma förbättringar är att politiker och företagare har samma bild av nuläget, säger Hans Andersson.