Videon är inte längre tillgänglig
Den gamla bangården i centrala Piteå är ett område som i dag till stora delar står öde och tomt.
– Den gör väl ingen glad, förutom för dom som transporterar på den, men den är malplacerad och används väldigt lite, säger Peter Roslund (S), kommunalråd.
De två fastigheterna som kommunen köpt på det här området är på totalt 4,5 och innefattar bland annat mark där Gunnars Kiosk tidigare låg, samt huset med Oslagbar.
Efter förhandlingar med ägaren Jernhusen AB landade priset till slut på lite drygt sju miljoner. Något som finansieras med medel ur kommunens egna kapital.
Två etapper
– Piteå behöver växa och ett naturligt steg är att göra det västerut mot den gamla bangården, på Häggholmen är det i princip redan fullt utbyggt, man skulle kunna bygga lite mer på höjden, säger Peter Roslund.
I dagarna fattade kommunstyrelsen beslutet att satsa köpa fastigheterna, detta utifrån deras strategiska läge inför framtida utveckling av Piteå centrum. Slutgiltigt, formellt beslut ska fattas av kommunfullmäktige inom kort.
– Steg ett var att komma över marken, steg två blir att komma över järnvägsspåren och då vi gör det kan vi besluta om detaljplanen. Sedan kan man börja bygga, i mina tankar blir det en fortsättning av det rutnät som staden är uppbyggd på som man kan exploatera. Framför allt bostäder, men även kontor och kanske handel, säger Peter Roslund.
Problemet är dock de järnvägsspår som finns på området och som till viss del fortfarande används och hindrar exploateringen.
– Dels finns ett spår som går ut till Haraholmen och Munksund och som genar över där, dels finns ett antal stickspår och där har Trafikverket servitut. Det spår som går ut till Munksund och Haraholmen kan vi inte göra så mycket åt förens Norrbotniabanan kommer, när det gäller de andra stickspåren kan vi ta en diskussion med Trafikverket om de verkligen behöver dem och annars lösa in dem också, säger Roslund.
I dag lossar och lastar SCA sitt gods ute i Svedjan:
– När det gäller Smurfit Kappa får vi diskutera hur man kan lösa det, utan att de behöver använda stickspåren inne på bangården. De övriga godståg som ska lossas och lastas kan göra det ute på Haraholmen , de volymerna är inte så stora, säger Peter Roslund.
0911–645 25