Kalix och Kiruna är inte mycket bättre; de kommer på en delad 285:e plats i undersökningen, där Sveriges kommuner har rangordnats utifrån fem olika bedömningsområden: skolan, kommunens verksamhet och personal, HBT-samhällets infrastruktur, frekvensen brott med homofobiskt motiv samt allmänhetens attityd till homosexuella.
Älvsbyn 277:a
Arjeplog, Haparanda och Jokkmokk kommer på delad 4:e plats i länet och 231:a plats i riket. Arvidsjaur, Boden och Överkalix delar på sjundeplatsen om man bara ser till Norrbotten och hamnar på plats nummer 268 sett till hela landet. På 10:e plats i länet hittar vi Älvsbyn och Pajala, vars medelbetyg, 1,87, räcker till plats nummer 277 i hela riket.Ingen av Norrbottens kommuner får godkänt betyg, 3,0. Det gör däremot Skellefteå, som hamnar på 8:e plats. Endast 3 procent av landets kommuner får godkänt.
För Norrbottens del dras betygen för samtliga kommuner ned av bland annat den undersökning om allmänhetens attityd till homosexuella som Folkhälsoinstitutet tagit fram och som ingår i RFSL:s kommunundersökning 2006. Samma sak gäller Säpo:s statistik över anmälda hatbrott med homofobiskt motiv, där Norrbotten placerar sig näst sämst i landet.
Ljusglimtar
Bland de fem kategorierna får Piteå högst betyg, 3,33, i kategorin HBT-samhällets struktur (exempelvis om det finns någon förening och något kommersiellt nöjesliv i kommunen för HBT-personer) och sämst betyg, 1,67 av möjliga 5,0, i bedömningsområdet Skolan.När RFSL Nord letar efter ljusglimtar för Norrbottens del, hittar man bland annat att Piteå kommun beslutat utbilda tjänstemän och politiker i HBT-frågor och att Jokkmokk är en av sex pilotkommuner i landet där lärarna ingår i projektet Under ytan, som syftar till att motverka heteronormativitet i skolvärlden.
Skolprojekt
På plussidan noteras även att Piteå och Arvidsjaur hör till det 20-tal kommuner i landet som ger bidrag till HBT-organisationer. På en lista över de kommuner i Sverige som har flest medlemmar i RFSL i relation till befolkningens storlek kommer Arjeplog på 20:e plats.- Men på det hela taget är det ingen vacker statistik som Norrbotten kan uppvisa, konstaterar Fredrik Nilsson, Piteå, projektledare för projektet Ett bättre HBT-Norrland, som RFSL Nord driver i Norrbotten och norra Västerbotten.
Målet för projektet är att samtliga elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 ska få en fullgod HBT-information under två års tid.