Piteå är en trygg kommun

Piteborna känner sig trygga och 9 av 10 har inte varit utsatta för något brott det senaste året. "Mätningen visar att Piteå är tryggast i landet", säger Kenneth Vikström, lokalpolisområdeschef i Pite älvdal.

Trygga. Lokalpolisområdeschefen Kenneth Vikström och kommunalrådet Helena Stenberg gläds åt resultatet i trygghetsundersökningen. "Piteå är en trygg stad", säger Stenberg.

Trygga. Lokalpolisområdeschefen Kenneth Vikström och kommunalrådet Helena Stenberg gläds åt resultatet i trygghetsundersökningen. "Piteå är en trygg stad", säger Stenberg.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-06-01 19:35

Videon är inte längre tillgänglig

Polisen har gjort omfattande trygghetsundersökningar i ett flertal kommuner i Sverige, som en del i arbetet med medborgarlöften. När resultatet för Piteå kommun presenterades i onsdags stod det klart att de drygt 600 personer som svarat känner sig väldigt trygga.

– Polisens undersökning bekräftar den bild vi själva har och som vi sett i andra undersökningar, att Piteå är en trygg stad att bo och leva i, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd i Piteå.

Nedskräpning och skadegörelse ses inte som något besvärande problem. Inte heller störningar från påverkade personer utomhus.

– Det finns ett väldigt fåtal som upplever någon form av otrygghet av att vara ute i Piteå, vilket är jättepositivt. Det finns ingen rädsla att gå ut på kvällarna, säger lokalpolisområdeschefen Kenneth Vikström.

Trygghetsundersökningen har delat in upplevda problem i nivåer mellan 0 till 6. Genomsnittet för Piteå hamnade på 1,06 och i Norra Piteå och Södra Piteå ligger problemindexet på 0,90.

– Det är den lägsta genomsnittssiffran de sett i hela landet. Först om man kommer upp mot 2 bör man titta på problemet. Ligger det över 4 måste man verkligen göra något åt det, säger Kenneth Vikström.

Av respondenterna uppger 91 procent att de inte varit utsatta för något brott de senaste tolv månaderna.

– Allt över 80 procent är mycket bra. Det som också känns bra är att nästan ingen har blivit utsatt för fysiskt våld. 0,3 procent av de som varit med i undersökningen har blivit slagen senast året, säger Vikström.

Men det finns ändå annan otrygghet. 50 procent av de som svarat på enkäten upplever oro för bostadsinbrott.

– Bostadsinbrotten har en stor genomslagskraft i oron och det är något vi prioriterar.

Flera Pitebor upplever också störningar med att bilar kör för fort.

– Vi jobbar kontinuerligt med att hålla ned tempot i trafiken och att folk tycker det är ett problem visar att vi gör rätt.

Något som förbryllar i undersökningen är svaret att endast 20 procent av de som blivit utsatta för brott anmält det till polisen.

– Det är väldigt oroväckande om det är så att man inte anmäler brott, även om det är småstölder eller skadegörelser. Får vi inte kännedom om problemet är det jättesvårt att jobba mot dem, säger Vikström.

Undersökningen

Enkäten har skickats ut till 900 slumpmässigt utvalda personer i Piteå kommun i åldern 16-85 år. Undersökningen genomfördes under februari/mars i år och hade en svarsfrekvens på mellan 67-73 procent i delområdena centrala Piteå, Norra Piteå och Södra Piteå. Undersökningen gjordes för att förbättra förståelsen av medborgarnas och samhällets polisiära behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om