Förutom moderbolaget så ingår det helägda dotterföretaget Piteenergi handel AB inom koncernen som ägs av Piteå kommunföretag AB. Resultatet på 74,1 miljoner kronor efter finansiella poster är också i paritet vad bolaget levererat senaste åren.
– Det är ett bra resultat och vi uppnår kraven som ägarna ställer på oss som bolag, säger Jörgen Andersson-Strand, vd för Pite energi.
Pite energi gör ett starkt resultat trots att det var ett turbulent år på elmarknaden förra året med extremt stora prisskillnader. I december var det rörliga elpriset på en rekordnivå i Norrbotten, och i sin årsredovisning skriver Pite energi att förra årets marknadspris på el var 47 procent dyrare än året innan.
– Det här har inneburit utmaningar för vår affär. Vi gör inte ett bättre resultat bara för att det är höga elpriser utan de innebär större utmaningar för oss. Vi har trots det ändå lyckats behålla ett bra resultat.
Många Piteåbor och kunder till Pite energi – som har ett rörligt elpris – har fått betala några av sina dyraste elräkningar förra året. PT träffade Thomas Burman, från Norrfjärden, som fick en elräkning på över 23 000 kronor i slutet av året. Samtidigt har alltså Pite energi gjort en vinst på drygt 74 miljoner kronor. Jörgen Andersson Strand understryker att bolaget inte tjänat på höga elpriser.
– Elhandeln är ju också bara en liten del av Pite energis verksamhet. Vi har elnät, fjärrvärme, bredband och andra tjänster också, säger han.
Pite energis vd utesluter också att det här plusresultatet innebär att elbolaget ska kunna sänka sina elnätsavgifter till nästa vinter om elpriserna är på samma rekordhöga nivå som förra året.
– Vi behöver nå målen som ägarna ställer på oss. Sedan så är vi bland Sveriges tio billigaste bolag vad gäller nätavgifter säger Jörgen Andersson-Strand, som också hänvisar att boende i Piteå har landets näst lägsta totalkostnad för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp, enligt Nils Holgersson-rapporten.
– Sedan så krävs det att vi gör bra resultat då vi årligen gör investeringar på cirka 100 miljoner kronor. Det här kommer vi att fortsätta med då det bara blir viktigare om vi ser på säkerhet och krav på robusthet.