Pite energis solsatsning är igång

Efter vatten-, vind- och bioenergi satsar Piteå på solkraft. Mätvärdena som tickar in från den nya solcellsparken ska ge nya rön till forskning samtidigt som Pite energis kontor får ta del av solproducerad el.

-	Vi har fått en förfrågan från kinesiska solpaneltillverkare om att bygga ytterligare en mast, där de skulle skänka själva panelerna. Så det är inte omöjligt att det blir verklighet, säger Pite energis vd Daniel Fåhraeus.

- Vi har fått en förfrågan från kinesiska solpaneltillverkare om att bygga ytterligare en mast, där de skulle skänka själva panelerna. Så det är inte omöjligt att det blir verklighet, säger Pite energis vd Daniel Fåhraeus.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2011-11-19 06:00

Under sommaren har Pite energi byggt en solcellspark bestående av fyra paneler på 40 kvadratmeter vardera. Bygget är ett led i ett omfattande forskningsprojekt runt solenergi.

För en vecka sedan togs anläggningen delvis i bruk och Andreas Viklund, tekniker vid Pite energi, spår att panelerna ska nå full kapacitet i början av nästa vecka.

- Vi väntar på några delar som kommer vilken dag som helst. När de är monterade ska solcellsparken ge 100 procent.

Förutom att förse Pite energis kontorsbyggnad med el, är solcellsparken samtidigt en forskningsanläggning för Northern researsch institute i Narvik, NORUT.

Anledningen till NORUT:s intresse för en solcellspark i Piteå är det stora antalet soltimmar vid Bottenvikskusten. Kommunen fick en förfrågan och räckte upp handen först av alla.

Uppvärmning
Enligt beräkningar kommer solcellsparken att producera ungefär 28 000 kilowattimmar, vilket motsvarar 1-2 villor.

- Strömmen från parken går direkt in i vårt kontorshus. Det gör att vi på Pite energi får en del av uppvärmningen från solproducerad el, berättar vd
Daniel Fåhraeus.

I minst två år ska forskningen pågå - med löpande information länkad mellan parken i Piteå och NORUT i Narvik. Syftet med forskningen är dels att testa om så kallade Trackers, som är ett tvåaxligt system som följer solen, ger den energi som förväntas. Och dels utvärdera de olika delar solcellsteknik som sitter på varje panel.

- Forskarna testar om panelerna levererar som forskarna beräknat, i så fall så ska det gå ihop ekonomiskt tack vare att det bidragssystem som finns idag, säger Fåhraeus.

Tankar har funnits kring att bygga ett solenergikraftverk, men enligt Fåhraeus är detta i nuläget lite väl optimistiska planer.

- Kostnaderna måste först ner ordentligt. Men i förlängningen är det inte alls omöjligt.

FAKTA Solcellsparken

Solcellsparken har kostat 800 000 kronor att bygga.

Drygt hälften, 55 procent, täcks av anslag från Energimyndigheten.

Forskningsanläggningen NORUT (Northern researsch institute i Narvik) bidrar med 100 000 kronor.

Pite energi tillhandahåller internetuppkoppling för mätdata till NORUT, plus en lokal för institutets forskare vid kontoret i Piteå.

Anläggningen ägs av Pite energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om