Pite energi investerar för över 100 miljoner

I år investerar Pite energi över 100 miljoner kronor i ett 50-tal olika projekt där flera redan är i full gång.

Ställverket Stadsfjärden är en jättebyggnad och den enskilt största investeringen som Pite energi är en del av i år.

Ställverket Stadsfjärden är en jättebyggnad och den enskilt största investeringen som Pite energi är en del av i år.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-06-18 21:00

Just nu pågår en mängd satsningar av Pite energi för ökad driftsäkerhet i el-, fjärrvärme- och bredbandsnät på flera platser i kommunen.

– Vi har långsiktiga planer för att utveckla och förbättra vår höga leveransnivå för att våra invånare ska ha det bekvämt och att Piteå ska kunna växa och utvecklas, säger Jörgen Andersson Strand, vd.

I Markbygden byggs en ny linje med isolerade ledningar mellan Lillpite och Brattknabben, projektet planeras bli klart till midsommar. Många Piteåbor har också lagt märke till ombyggnationen av ställverket vid Stadsfjärden som byggs om till en inomhusstation och förväntas sättas i drift under 2022. Vattenfall driver projektet och står för den största delen av kostnaden medan Pite energi bidrar med 15–16 miljoner kronor, vilket är årets enskilt största investering.

– Vi gör ju ständigt stora investeringar men nu ligger vi på onormalt stora, säger Andersson Strand.

undefined
"Ställverket Stadsfjärden är en av de viktigaste knytpunkterna för Piteås elleveranser", säger Jörgen Andersson Strand, vd Pite energi.

I området runt Bilbolaget byts delar av huvudledningen ut i fjärrvärmenätet samtidigt som värmeväxlare på Backenverket byts ut.

Efterfrågan på bredband är stor och i år kommer Pite energi att ansluta nästan 600 nya kunder. Boende på Borgarudden, Fårövägen och Vettingen, Grannäsvägen och Jävre-Brännland, Lakaforsvägen i Pålmark, Kyrkbyn i Långnäs och Sanavägen på Svartnäsudden kommer att anslutas.

Fler och fler kunder efterfrågar också högre hastigheter och större abonnemang vilket kräver investeringar för att öka kapaciteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!