Hög efterfrågan på bredband via fiber

Det är stor efterfrågan på bredband via fiber. Under året kommer Pite energi bygga ut minst nio områden som tidigare varit utan.

Allt fler efterfrågar bredband i fritidshuset. Enligt PIte energi kan det vara pandemirelaterat.

Allt fler efterfrågar bredband i fritidshuset. Enligt PIte energi kan det vara pandemirelaterat.

Foto: JESSICA GOW / TT

Piteå2021-04-28 19:00

Fler och fler får tillgång till Piteås bredbandsnät via fiber, idag har nästan 95 procent av Piteborna tillgång till bredbandsnätet och cirka 82 procent är redan anslutna. Under 2020 tillkom 610 nya bredbandskunder och det ser ut att bli lika många under 2021.

– Vi har 590 beställningar just nu. Vi har en fortsatt hög efterfrågan på bredband och vi gräver för allt vad vi orkar varje år, säger Johan Nilsson, chef för bredbandsavdelningen vid Pite energi.

Planering inför sommarens utbyggnad av fibernätet pågår och hittills är det beslutat att Pite energi kommer att bygga ut i följande områden: Borgarudden, Fårön (Fårövägen, Vettingen), Grannässlätten, Jävre Brännland, Pålmark – Lakaforsvägen, Långnäs/Kyrkbyn (bidragsprojekt), Svartnäsudden – Sanavägen, Småskärsudden, Tingsholmen. Fler områden kan tillkomma.

– Vi har bland annat en ganska hög efterfrågan bland fritidshus. Många jobbar hemma i dag och kanske vill sitta i fritidshuset. Har man då inte bredband så ställer det till det. Det finns en del som tror att det är lite pandemirelaterat. 

Ungefär 200 av 600 nyanslutningar de senaste fem åren rör sig om så kallade förtätningar. Det vill säga hushåll som tidigare tackat nej till bredbandsinstallation men som nu ser behovet. 

– Det kan även bero på ägarbyten. En ung familj som flyttar från lägenhet och in i villa ansluter i regel sig till fiber om man har haft det innan.

I Piteås glesbygdsområden är i dag mer än hälften av hushållen anslutna och om man även inkluderar hushållen som har möjlighet att ansluta sig så är siffran nu uppe i 64,87 procent.

– Vi har en vidsträckt kommun och vi jobbar kontinuerligt med att söka stödmedel för bredbandsutbyggnad där det är långa sträckor och glesare mellan hushållen.

Johan Nilsson nämner bland annat utbyggnaden i Lillpite och byarna utanför som ett exempel på ett lyckat bidragsprojekt förra året.

 – Det var ett ganska stort projekt som möjliggjordes med stöd via Jordbruksverket. Hoppet är inte ute för glesbygden. Där jobbar vi på, säger han.

Andra områden som saknar bredband och där är efterfrågan är hög är bland annat byar som Trundön och Långvik norr om Rosvik längs kusten samt byarna runt Koler och utanför Altersbruk, bland annat Backträsk och Altergård.

– Förfrågningar kommer från områden överallt i glesbygden där man inte hunnit få än. Det är som sagt något vi jobbar med kontinuerligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!