Pite Energi får kritik i vindkraftsfrågan

Varför är Pite Energi så sega när det gäller utbyggnaden av vindkraft?Frågan ställdes av Eva Hedkvist-Petersén vid en panelintervju om framtida energi på Stora Nolias scen på lördagen.

-Varför är Ni så sega? Eva Hedkvist Petersén utmanade Daniel Eriksson vid Piteenergi vid ett panelsamtal om framtida energi vid Stora Nolia på lördagen. På bilden syns också till vänster kommunalrådet Peter Roslund och till höger byggföretagaren Per-Åke Hellström och Erik Persson vid tillväxtkontoret i Piteå . I mitten statssekreterare Ola Alterå.

-Varför är Ni så sega? Eva Hedkvist Petersén utmanade Daniel Eriksson vid Piteenergi vid ett panelsamtal om framtida energi vid Stora Nolia på lördagen. På bilden syns också till vänster kommunalrådet Peter Roslund och till höger byggföretagaren Per-Åke Hellström och Erik Persson vid tillväxtkontoret i Piteå . I mitten statssekreterare Ola Alterå.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2008-08-04 06:00
Det lilla vindkraftverket på Stora Nolias scen stod helt stilla. Vingarna rörde sig inte ett dyft under paneldiskussionen om den energi som ska försörja Sverige med elkraft i framtiden.
Kanske symptomatiskt för hur Pite Energi som till hälften ägs av Vattenfall och till hälften av Piteå kommun engagerar sig i vindkraften?
- Vi är inte ointresserade men vi har lång startsträcka, var energibolagets fjärrvärmechef Daniel Erikssons omedelbara svar, men Piteåbyggaren Per-Åke Hellström var inte nöjd med det.
- Vi får inte sova i vindkraftsfrågan, som Pite Energi.
Lördagens diskussion på Stora Nolia kom till stor del att handla om vindkraft och om Tavelsjö företaget Swevinds planer på att bygga 1 200 vindkraftverk i Markbygden.
- Det blir en stor satsning som nu är föremål för regeringsprövning, sade Stellan Lundberg vid Swevind som ska sätta upp de vindkraftverk som eventuellt ska tillverkas i Piteå.
Stor anläggning
Stellan Lundberg pekade på att de som bor i Markbygden kommer att få förköpsrätt till de andelar som ska säljas och området har också chans att få bygdemedel från Länsstyrelsen.
- Det kan komma att handla om tio miljoner kronor per år, sade Stellan Lundberg.
Att bygga vindkraftsparken kommer att skapa 1 000 arbetstillfällen under tio år och när den väl är i drift skapar den 25-50 arbeten. Frågan är dock om detta är realistiskt? Det handlar om en investering på 50 miljarder i Markbygden.
- Ja, svarade Göran Carlsson från vindkrafttillverkaren Enercon.
- Vindkraften är en oändlig resurs som måste tas tillvara, sade Göran Carlsson.
Stellan Lundgren pekade på att Swevind och Enercon har tecknat avtal om investeringen redan för ett år sedan.
Under panelsamtalet nämndes också Global Green Enerigs satsning på vindkraft på Bondön, men Eva Hedkvist Petersén pekade på att egentligen är inte det svenska samhällssystemet anpassat för vindkraft.
Näringslivet har ansvar
- Det finns redan riksdagsbeslut om att vindkraften ska ge 10 tWh år 2015 men för att det ska bli verklighet måste också näringslivet hjälpas åt.
Här ställde Eva Hedkvist Petersén frågan varför Pite Energi är så sega i vindkraftsfrågan.
Daniel Erikssons svar kom då inte att handla om vindkraften, utan hur Pite Energi tar tillvara på energin från Smurfit Kappa.
- Det står för 90 procent av energin till vår fjärrvärme, sade Daniel Eriksson.
Statssekreterare Ola Alterå som lyssnade till debatten pekade på att det har funnits inslag av rovdrift när det gäller att hämta energi från Norrland. Nu har dock näringarna i länet chans att hämta hem pengar.
- Många tror att det är Volvo, Saab och Ericsson som byggt Sverige men det är inte bara tråkigt, det är fel. Energiuttaget i Norrbotten har betytt mycket för Sverige, sade Ola Alterå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om