Vi träffas i konferensrummet Hytten på Pite energis kontor. I fönstret står en liten, batteridriven dosa. Den berättar att någon varit in i rummet tidigare på morgonen. Den har också koll på sådant som temperatur och luftfuktighet.
Bredbandschef Johan Nilsson visar informationen på datorskärmen. Datan har förts över via det nya, trådlösa Lora-nätet.
– Lora bygger på att man når långt med radiosignalerna och man behöver väldigt lite strömkapacitet. Prylarna pratar väldigt lite med varandra, vilket gör att batterierna i sensorerna räcker länge, säger Johan Nilsson.
Sedan i höstas har Pite energi satt upp fyra basstationer som täcker stadskärnan. Under året kommer fler stationer att sättas upp.
– Målsättningen är att vi ska ha täckning över hela kommunen, säger Johan Nilsson.
I nuläget testkörs Lora-nätet bland annat mot Pite energis ställverk.
– Vi mäter temperaturen i ett antal ställverk, för därinne finns det utrustning som är viktig för oss, säger Johan Nilsson.
Pumparna som förser fjärrvärmenätet med spillvärme från Smurfit Kappa har också försetts med trådlösa sensorer. Avvikande vibrationer kan skvallra om att något är fel.
– Det här möjliggör att se saker över tid och förebygga ett eventuellt haveri, säger Johan Nilsson.
I dag äger Pite energi ett elnät, ett fjärrvärmenät och ett bredbandsnät. Tanken är nu att bygga en trådlös infrastruktur, både för egna tjänster och för att andra ska kunna nyttja nätet. Enligt Anders Ådemo, marknadschef på Pite energi, håller vissa kommuner koll på fyllnadsgraden i de allmänna soptunnorna via Lora-nät.
– Så tömmer man efter det, i stället för att åka runt och tömma fast det inte behövs.
På andra håll rapporterar sensorer om fuktigheten i jorden kring kommunala planteringar.
– Något som många tittar på är nästa steg inom vården – välfärdsteknologi. Säg att du skulle kunna ha en blodtrycksmätare som kommunicerar direkt med din läkare. Du gör dina mätningar och så får de in datat automatiskt, säger Johan Nilsson.
Han berättar att det blir allt vanligare att sensorer byggs in i hyreshus och att villaägare automatiserar sina hem. Enligt Johan Nilsson har Lora ett starkt krypteringsskydd.
– Tekniken är vald utifrån att den känns robust och säker ur det perspektivet, säger han.