Pireva vill kraftigt höja VA-taxan: "Är för låg"

För att klara av de stora miljardinvesteringarna vill Pireva kraftigt höja VA-taxan för Piteåborna under en femårsperiod. Bolaget planerar för en första höjning till årsskiftet med 15 till 20 procent. "Det här behöver göras för att säkra vattenleveransen framåt", säger Johan Bäcklin vid Pireva.

Pireva vill höja VA-taxan med 15 till 20 procent vid årsskiftet för att kunna ha råd med stora investeringar. (Arkivbild)

Pireva vill höja VA-taxan med 15 till 20 procent vid årsskiftet för att kunna ha råd med stora investeringar. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2023-06-08 19:00

En ökning av Piteås taxa kommer behöva ske årligen de kommande fem åren, enligt Pireva. Piteå är inte ensamma om det här då branschorganisationen Svenskt vattens senaste rapport visar att Sverige behöver investera 560 miljarder kronor inom vatten och avlopp fram till 2040.

– VA-infrastrukturen i Sverige byggdes i huvudsak på 1960–1970-talet och finansierades till stor del av statliga medel. Behovet av förnyelse på dessa gamla anläggningar innebär, i kombination med nuvarande lagstiftning, att taxan är för låg och inte möter de faktiska behoven, säger Pirevas vd Johan Bäcklin.

Inför det här året höjde Pireva VA-taxan med elva procent för att täcka bolagets ökade kostnader. Den kommande ökningen innebär cirka 1 800 kronor mer under nästa år för ett normalstort villahushåll.
– Genom att höja taxan redan nu och de kommande fem åren får vi in närmare 150 miljoner kronor för framtida nyinvesteringar som gör att vi behöver låna mindre och därmed betala mindre i ränta. Det håller ner taxan som annars skulle behöva höjas ännu mer.

Kommer det att bli en utmaning att förklara höjningarna för Piteåborna?

– Pireva är ju det klassiska bolaget att fungerar det så tänker man inte på vad vi gör, utan det gör man då det inte funkar. Sedan är det en utmaning att få förståelse, men jag hoppas att vi får det. Det här behöver göras för att säkra vattenleveransen framåt, säger Johan Bäcklin och fortsätter:

– Jag tror att man måste förstå att det här är samhällsviktig infrastruktur som vi levererar. Både när det gäller vatten och avloppsrening, men också sophämtning och avfallshantering. Jag tror inte att någon vill eller kan bo i Piteå om inte det här fungerar.

Nästa år kommer en liter dricksvatten i Piteå att kosta 6,3 öre efter de tilltänkta höjningarna. 

– Man får väldigt mycket för pengarna skulle jag vilja säga.

Pireva menar dessutom att investeringarna på upp till två miljarder kronor är en förutsättning om Piteå ska klara av befolkningsmålet på 50 000 invånare till 2040.
– Det känns kul att kunna bidra till Piteås utveckling. Vi behöver säkra upp med kompetens för att kunna tillhandahålla vatten och avloppsförsörjning för minst 50 000 Piteåbor, säger Johan Bäcklin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!