På måndagen beslöt ett enigt kommunfullmäktige att klubba verksamhetsövergången. Enligt kommunalrådet Anders Lundkvist (S) finns det flera fördelar.
– Vi får ett tydligare och fullständigt huvudansvar. Det gör det lättare att samordna verksamheten.
Lundkvist fick medhåll av oppositionen. Moderaten Håkan Johansson (M) anser att det är "jättebra att renodla verksamheten" och Helen Lindbäck (KD) menar att det borde gjorts för längesen.
Men när kommunbolaget Pireva bildades 2008 så fick bolaget ansvaret för anläggningar och verksamhet inom v/a-sektorn i Piteå kommun, men driften och underhållspersonalen ingick inte. Så fram till nu har Pireva köpt tjänster av samhällsbyggnadsförvaltningen i form av drift och underhåll till en årlig kostnad på cirka 13 miljoner kronor.
– Det är idag en välfungerande verksamhet, men övergången förväntas ge ytterligare samordningsfördelar i form av ökad effektivitet och tydlighet för bägge parters organisationer, säger Johan Bäcklin, vd på Pireva.
Pireva vattenchef Fredrik Bellander låter lika nöjd.
– Vi är glada att få välkomna våra kompetenta samarbetspartners inom ledningsnät som medarbetare i Pireva. Vi ser en möjlighet att samordna och få en effektivare planering av underhåll, drift och investeringar samt minska sårbarheten. Vi ser även möjligheten att kontroll och uppföljning blir effektivare och säkrare om hela verksamheten ligger inom bolaget.
Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef för teknik och gator, är också positiv.
– För oss på teknik och gator innebär detta att vi kan fokusera på drift och underhåll av gator, vägar och järnvägar. Det känns bra.
Genom övergången tar Pireva över ansvaret för 16 kommunanställda. Dessa garanteras likvärdiga anställningsvillkor samt bibehållen anställningstid.
Vid övergången, som beräknas vara helt genomförd vid årsskiftet, köper Pireva fordon och material till bokfört restvärde av samhällsbyggnadsförvaltningen.
Enligt Pireva innebär verksamhetsövergången större möjligheter att samordna beredskap och arbetsplatser samtidigt som planeringen av underhåll, drift och investeringar kan effektiviseras.
Parallellt med verksamhetsövergången pågår ett arbete inom Pireva med att etablera en underhållsorganisation som bedöms bli än starkare i och med beslutet om verksamhetsövergången.
På sikt talas det om ekonomiska vinster för hela kommunkoncernen.