Pireva står inför miljardinvesteringar kommande år

Fram till 2030 står Pireva inför miljardinvesteringar. Bland annat ska ett nytt vattenverk byggas för att säkerställa leveransen av dricksvatten samtidigt som ledningsnätet behöver rustas upp i ett snabbare tempo. "Det börjar vara läge att göra någonting om vi inte vill ha problem", säger Pirevas vd Johan Bäcklin.

Johan Bäcklin, vd på Pireva, berättar att det kommunala bolaget behöver göra miljardinvesteringar till 2030. "Det börjar vara läge att göra någonting om vi inte vill ha problem", säger han.

Johan Bäcklin, vd på Pireva, berättar att det kommunala bolaget behöver göra miljardinvesteringar till 2030. "Det börjar vara läge att göra någonting om vi inte vill ha problem", säger han.

Foto: Emil Larsson

Piteå2023-06-08 19:00

Vattenverket i Degeränget byggdes för drygt 50 år sedan och enligt Pireva krävs investeringar i ett nytt vattenverk på cirka 500 miljoner kronor för att i framtiden leverera fullgott vatten till Piteåborna.

– Älvvattnet som vi renar till dricksvatten ställer stora krav på reningsprocessen. Vi måste investera och uppdatera våra reningsmetoder för att möta nya krav och säkerställa en god dricksvattenkvalitet i framtiden, säger Johan Bäcklin och fortsätter:

– Sedan har det hänt mycket inom tekniken som gör att vi behöver modernisera och skapa en effektivare process. Det nya vattenverket beräknas finnas på plats innan år 2030.

Senaste halvåret har Pireva drabbats av fler vattenläckor än vanligt. Det är ett tecken på att ledningsnätet i kommunen behöver rustas upp. 

– Vi renoverar de befintliga ledningarna löpande, men behöver nu öka tempot för att också kunna leverera vatten och avlopp till alla nya bostadsområden.

Pirevas översyn visar att bolaget behöver investera upp till två miljarder kronor till 2030.

– När tiden är mogen och vi exempelvis har utrett förslag på lösning med vattenverket går vi fram med investeringsäskanden till kommunfullmäktige. Där tas det formella beslutet. 

Utöver vatten och avloppsinvesteringar finns det från regeringen och EU ett nytt insamlingsansvar för återvinning som innebär att till 2027 ska samtliga kommuner i Sverige äga och införa fastighetsnära insamling. 

Det betyder att avfallssorterna som till exempel glas, plast och papper ska sorteras av hushållen själva. Dagens återvinningsstationer som drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) kommer att byta ägare, utformning och placering. Naturvårdsverket och regeringens mål är att göra det lättare för varje hushåll att återvinna.

– Vi utreder just nu olika typer av system för att säkerställa att vi kommer få önskad effekt, det vill säga ökad sortering hos Piteåborna. Investeringen beräknas kosta cirka 80 till 100 miljoner kronor, säger Johan Bäcklin och fortsätter:

– Av den anledningen är det viktigt att det görs i samråd med våra grannkommuner och vi samverkar framför allt med Luleå. Vi försöker hitta en gemensam lösning för att det ska bli hållbart för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!